Web Analytics
Prva okeanska bušilica proizvedena u Kini na probnoj plovidbi - BetaRS

Prva okeanska bušilica proizvedena u Kini na probnoj plovidbi

Ekonomija | 19.12.2023 | access_time 15:00
Prva okeanska bušilica proizvedena u Kini na probnoj plovidbi
Foto: Prvi kineski brod za bušenje zvanično je nazvan "Mengsijang" ili "San". Probno putovanje započeo je u Guangdžouu, glavnom gradu južne kineske provincije Guangdong (Sinhua/Huang Guobao)

Prvi kineski brod za bušenje domaće proizvodnje zvanično je nazvan "Mengsijang" (San). Započeo je svoje probno putovanje 18. decembra, označivši korak napred u istraživanju dubokomorskih resursa u zemlji.


Dužine 179,8 metara i širine 32,8 metara, brod može putovati 15.000 nautičkih milja i izdržati 120 dana bez povratka u luku, prenosi Sinhua.


Brod, koji se odlikuje visokom stabilnošću i čvrstinom strukture, može da radi u neograničenim navigacionim oblastima širom sveta i da buši na dubini od čak 11.000 metara pod morem.


Brod sa najvećim kapacitetom za bušenje pod morem na svetu, "Mengsijang" će bušiti kroz Zemljinu koru do gornjeg omotača, doprinoseći istraživanju i eksploataciji morskih energetskih resursa, nacionalnoj energetskoj bezbednosti i izgradnji pomorske energetske mreže, rekli su izvori.


Zemljin plašt, koji čini četiri petine Zemljine zapremine i tri četvrtine njene mase, pun je naučnih misterija koje naučnici treba da istraže.



Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT