Web Analytics
Unikredit banka dobila sertifikat po EDGE globalnom standardu za rodnu ravnopravnost i inkluziju - BetaRS

Unikredit banka dobila sertifikat po EDGE globalnom standardu za rodnu ravnopravnost i inkluziju

Ekonomija | Izvor: Beta | 19.12.2023 | access_time 15:10
Unikredit banka dobila sertifikat po EDGE globalnom standardu za rodnu ravnopravnost i inkluziju
Unikredit (UniCredit) banka je danas saopštila da je prva kompanija u Srbiji koja je dobila sertifikat po EDGE globalnom standardu za rodnu ravnopravnost i inkluziju.

Kako je istaknuto, taj prestižni sertifikat banka je dobila na osnovu izuzetno rigorozne revizije koja podrazumeva nekoliko ključnih kriterijuma: preuzimanje odgovornosti, jednaka primanja, efikasnost politika i praksi i inkluzivnosti kulture organizacije. 

Unikredit banka u Srbiji je ukazala da se izdvaja na tžištu po inicijativama koje potvrđuju ravnopravnost polova na delu - tate imaju 20 dana plaćenog odsustva nakon rođenja bebe, mame nakon povratka sa porodiljskog prvih mesec dana rade pola radnog vremena uz punu zaradu, dok je posebno pružena podrška zaposlenima u njihovoj borbi za osnivanje porodica refundiranjem troškova vantelesne oplodnje.

Unikredit grupa je takođe postala prva panevropska banka sa sertifikatom po EDGE.

Pored banke u Srbiji, EDGE sertifikat su dobile i članice Grupe u Mađarskoj, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Hrvatskoj.

Te banke su se pridružile bankama Grupe u Italiji, Nemačkoj i Austriji koje već poseduju taj sertifikat i koje su u samom vrhu kada se radi o rodnoj ravnopravnosti.

EDGE sertifikat je vodeći globalni standard za diverzitet, ravnopravnost i inkluziju (DE&I), usmeren na pristup rodnoj ravnopravnosti na radnom mestu i jednakosti, pružajući holistički okvir prema kojem se usklađuju organizacije širom sveta.

Sertifikat predstavlja garanciju da kompanija omogućava: podjednaku zastupljenost žena na srednjem, višem i najvišem nivou rukovodstva, stvaranje kontinuiranih mogućnosti za napredovanje i jednaka primanja, podsticanje muškaraca da iskoriste plaćeno roditeljsko odsustvo koje banka nudi, a koje je duže nego što je zakonom propisano, i drugo.

"Unikredit daje primer održive prakse poslovanja u Evropi. Ponosan sam što smo postali prva organizacija u bankarskoj industriji koja je dobila EDGE sertifikat u 10 zemalja i prva panevropska banka sa Globalnom sertifikacijom. Biti šampion u rodnom diverzitetu, ravnopravnosti i inkluziji je sastavni deo naše kulture i jača našu posvećenost jasnom skupu principa i vrednosti kao ključnoj komponenti našeg kontinuiranog poslovnog uspeha", rekao je predsednik Izvršnog odbora Unukredit grupe Andrea Orćel (Orcel).

Bogata raznolikost unutar Unikredit tima stvara, kako je naveo, inkluzivno okruženje potrebno za pružanje najboljih rešenja u klasi njihovoj rastućoj bazi klijenata širom Evrope.

Osnivač fondacije EDGE sertifikacije Aniela Unguresan je rekla da je postignuće Unikredit grupe u dobijanju sertifikata po EDGE globalnom standardu revolucionarna promena u njihovom poslovanju.

"Počevši od pet poslovnih subjekata 2022. godine i sada proširivši se na još šest kako bi pokrio više od 80 odsto svoje ukupne radne snage, Unikredit pokazuje duboku posvećenost diverzitetu, ravnopravnosti i inkluziji kao pokretaču održivog uspeha. Njihova globalna sertifikacija dovoljno govori o njihovom poverenju u EDGE kao dobrovoljni standard i nezavisnu sertifikaciju", kazala je ona.

Dodala je da je to takođe strateški potez da se iskoristi raznovrsni fond talenata, postavljajući nova merila za inkluzivno i pravično radno mesto za sve.

"Time što je dobio globalni EDGE sertifikat, Unikredit ne stvara samo dirljivu priču, oni su pioniri u budućnosti poslovanja – raznoliki, ravnopravni, inkluzivni i izuzetno inovativni", istakla je Aniela Unguresan.

Unikredit grupa opslužujemo više od 15 miliona klijenata širom sveta.

Teme