Web Analytics
Vladeta Janković za Betu: Izbori su nelegitimni, zahtevi opozicije opravdani - BetaRS

Vladeta Janković za Betu: Izbori su nelegitimni, zahtevi opozicije opravdani

Politika | 19.12.2023 | access_time 15:20
Vladeta Janković za Betu: Izbori su nelegitimni, zahtevi opozicije opravdani
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Narodni poslanik profesor Vladeta Janković izjavio je danas da su izbori 17. decembra bili nelegitmni i da su zahtevi opozicije za poništavanjem beogradskih izbora apsolutno opravdani.

Janković je u intervjuu agenciji Beta kazao da nema sumnje da je dovođenje glasača iz Republike Srpske i drugih krajeva Srbije značajno uticalo na ishod izbora u Beogradu.

Prema njegovim rečima, izbori su i formalno i suštinski u celini bili nelegitimni.

"Osim dovođenja glasača iz Republike Srpske i drugih krajeva, ima još mnogo stvari koje su se desile u predizbornoj kampanji i na sam dan izbora, a koje su uticale da izbori ni ne liče na ono što bi trebalo da budu. Na prekrajanje izborne volje građana uticali su i grubi prekršaji koji su se desili poput onih u kol centrima Srpske napredne stranke (SNS) gde se nudio novac za glasanje, potvrđeni i snimljeni prizori bukvalne kupovine glasova, ali možda pre svega drastična medijska neravnopravnost, koja je ozbiljno dovela u pitanje legitimitet izbora", rekao je on.

Prema njegovim rečima, neverovatno veliki broj (Aleksandar) Vučićevih obraćanja na televizijama s nacionalnom pokrivenošću, "u vremenu, trajanju i s pitanjima koje je on određivao servilnim voditeljima", neminovno je uticao na uobličavanje izborne volje građana.

"U istom periodu, opozicija je na tim televizijama imala, slobodno možemo reći, stostruko manje vremena da promoviše svoje programe, pri čemu su njeni lideri bili izloženi vređanju i klevetama, a njihovi programi izobličavani na bestidan način", rekao je Janković, uz konstataciju da su urednici RTS-a potpuno izneverili svoju zakonsku obavezu i "nepovratno izgubili obraz".

Na pitanje koliko je dovođenje glasača iz Republike Srpske uticalo na ishod izbora u Beogradu, profesor se pozvao na mišljenje stručnjaka da oni imaju pravo da u Srbiji glasaju na republičkim, ali ne i na lokalnim izborima.

"Stalno boravište, odnosno prebivalište tih ljudi je u Republici Srpskoj, a ne u Beogradu. Ubeđen sam da je vladajuća stranka, sa svojim neiscrpnim sredstvima, premeštanje više hiljada birača organizovala mesecima ranije, obezbeđujući im lažne prijave boravka u Beogradu i unoseći ih u prestoničke izborne spiskove. To nije samo drastično kršenje zakona i izborne procedure, već izrugivanje osnovnim moralnim načelima koja regulišu ponašanje u javnom životu", naglasio je Janković.

Vladeta Janković za Betu: Izbori su nelegitimni, zahtevi opozicije opravdani
Foto: Beta/Miloš Miškov

Upitan da li je i šta osim kršenja zakona i izborne procedure uticalo na ishod izbora, profesor je rekao da su stranke desne orijentacije napravile "fatalnu grešku" kada nisu postigle sporazum o izlasku u jednoj koloni.

Dodao je da onaj ko je odgovoran za neuspeh tih pregovora u osnovi je odgovoran što naprednjaci zadržavaju apsolutnu vlast u Republici, a verovatno i vlast u Beogradu.

"Zbog takve nakazne odluke, od svih desnih stranaka cenzus je prešla samo jedna lista (NDSS-POKS). Podbačajem ostalih, od Dveri i Zavetnika preko Narodne stranke do koalicije Radulović-Tadić, deo glasova je, po Dontovoj formuli, otišao Vučiću, a otvorio se prostor u koji je prodro doktor (Branimir) Nestorović sa svojim pod krajnje sumnjivim okolnostima nastalim pokretom. Poražavajuća i ponižavajuća je činjenica da danas u Beogradu formiranje vlasti zavisi od jedne neodgovorne osobe koja nas je ubeđivala o štetnosti vakcinacije, govorila o svetskim zaverama i vanzemaljskom poreklu plavookih", kazao je.

Naveo je da bi se trebalo zamisliti nad "sumanutom situacijom" u kojoj smo se našli.

"Ako se doktoru Nestoroviću tako prohte, biće srušen Sajam i stari Savski most, a dobićemo nacionalni stadion od pola milijarde evra. Pa vi vidite dokle smo dospeli", zaključio je Janković.

Ocenio je da će se Nestorović najverovatnije opredeliti da učestvuje u formiranju gradske vlasti sa SNS-om i SPS-om.

Komentarišući protest opozicije i građana zbog prekrajanja izborne volje u Beogradu, Janković je izneo utisak da se radi o "iskrenoj i emotivnoj" brizi za budućnost Beograda.

"Na protestu u ponedeljak veče bilo je mnogo mladih ljudi, pre svega studenata, što predstavlja veliko ohrabrenje. Taj mladi svet je pun gneva, ali i energije koja ne bi smela da bude protraćena. Demonstranti su sinoć bili kao lavovi spremni da uđu u borbu za poštovanje izborne volje Beograđana. U ovom trenutku najveća odgovornost počiva na opozicionim političarima koji moraju pokazati da su dorasli izazovu i izići s ostvarljivim planovima za pravac daljeg dejstva. Kucnuo je čas kada izrastaju pravi lideri", naglasio je on.

Janković je istakao da je zahtev opozicije i građana da se ponište izbori u Beogradu apsolutno opravdan.

"Izbore bi trebalo poništiti ne samo iz pravnih razloga, već i zbog grubog kršenja osnovnih normi ponašanja na izborni dan", rekao je.

Na pitanje kakvu očekuje reakciju vlasti, Janković je rekao da mnogo toga zavisi od masovnosti protesta.

"Sada ni ProGlas, koji zaslužuje svako priznanje na dosadašnjem doprinosu, ne bi trebalo da bude pasivan", zaključio je profesor Vladeta Janković.

Teme