Web Analytics
Erste banka i KfW potpisali ugovor o kreditnoj liniji u vrednosti od 30 miliona evra - BetaRS

Erste banka i KfW potpisali ugovor o kreditnoj liniji u vrednosti od 30 miliona evra

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 20.12.2023 | access_time 12:25
Erste banka i KfW potpisali ugovor o kreditnoj liniji u vrednosti od 30 miliona evra
BETAPHOTO/Olaf&McAteer Office/Erste Banka
Erste banka Srbija objavila je danas da je sa KfW Razvojnom bankom potpisala ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 30 miliona evra, za podršku zelenim inicijativama i razvoju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim oblastima Srbije.

Kako je navedeno, sredstva za ovaj projekat Vlada Nemačke odobrila je Srbiji jer preko KfW želi da podrži ciljeve Vlade Srbije u promovisanju zelenih investicija, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća u ruralnim područjima.

Tranša od 10 miliona evra biće usmerena na finansiranje investicija za unapređenje efikasnosti korišćenja prirodnih resursa, recikliranje i smanjenje štetnih emisija, u cilju zaštite životne sredine, precizirano je u saopštenju.

Iz ove tranše, Erste banka će odobravati kredite mikro, malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednim gazdinstvima i lokalnim samoupravama, koji po uspešnom završetku projekta imaju mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstva u vrednosti od 10 odsto iznosa kredita.

Druga tranša, u vrednosti od 20 miliona evra, namenjena je za različite vidove investicija u jačanje konkurentnosti ruralnih sredina, takođe, kroz kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava.

"Zahvaljujući tome što delimo iste vrednosti sa našim partnerom KfW kada su ESG principi u pitanju, obezbedili smo lakši pristup povoljnijim izvorima finansiranja za naše klijente. Zelene investicije su investicije u budućnost i obaveza su ne samo svake kompanije, već i svakog stanovnika ove planete kao doprinos očuvanju životne sredine", izjavila je predsednica Izvršnog odbora Erste banke Jasna Terzić.

Terzić je dodala da obezbeđivanjem jednakih mogućnosti za razvoj na čitavoj teritoriji Srbije pomažu ne samo da se smanji nejednakost, već i da se kreiraju uslovi za bolji život i van najvećih gradova.

"Podrška zelenom i ruralnom finansiranju jedan je od glavnih ciljeva Nemačke razvojne saradnje u Srbiji i uvereni smo da smo sa našim dokazanim partnerom, Erste bankom, na pravom putu da taj cilj ostvarimo", rekao je direktor beogradske kancelarije KfW Ridiger Hartman.

Hartman je dodao da je ovaj novi sporazum deo zajedničkih programa sa Vladom Srbije koji će pružiti dodatnu podršku srpskoj privredi i finansijskom sektoru u podsticanju socio-ekološke tranzicije i pripremi mikro, malih i srednjih preduzeća za ulazak na tržišta EU.

KfW je nemačka razvojna banka koja realizuje projekte finansijske saradnje sa zemljama i ekonomijama u razvoju u ime Savezne Republike Nemačke i jedna je od vodećih globalnih razvojnih banaka čiji je cilj borba protiv siromaštva, osiguranje mira, zaštita životne sredine i klime i promovisanje pravedne globalizacije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori