Web Analytics
'Srbija protiv nasilja' zatražila od EU da ne prizna rezultate izbora u Srbiji i da pokrene istragu - BetaRS

'Srbija protiv nasilja' zatražila od EU da ne prizna rezultate izbora u Srbiji i da pokrene istragu

Politika | 21.12.2023 | access_time 11:55
'Srbija protiv nasilja' zatražila od EU da ne prizna rezultate izbora u Srbiji i da pokrene istragu
Foto: Beta/Milos Miskov
 Koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) pisala je evropskim institucijama tražeći od njih da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

Ta koalicija je u pismu, koje je danas preneo portal Nova.rs, navela da neće prihvatiti izborne rezultate, dodajući da su ključne međunarodne i domaće posmatračke misije - Međunarodna izborna posmatračka misija i Posmatračka misija Crta "nedvosmisleno su zaključile da izbori u Srbiji nisu bili slobodni i fer".

Koalicija je od "predstavnika evropskih demokratija" zatražila i da pokrene punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda, uz rok do 15. februara za podnošenje nezavisnog izveštaja.

"Srbija protiv nasilja" je zatražila i osnivanje Međunarodnog vertificionog komiteta pod okriljem Evropskog parlamenta, uz učešće sve četiri glavne političke grupe (EPP, S&D, RE i Green/EFA) i četiri vodeće izborne liste u Srbiji (SNS, SPN, SPS i NADA).

Taj komitet, kako su dodali, bio bi formiran na paritetnoj osnovi "četiri plus četiri" člana, sa nezavisnim predsedavajućim, koji će pratiti i vertifikovati sprovođenje svake preporuke međunarodne istrage, kao i OEBS/ODIHR i domaćih posmatračkih misija i utvrditi da li su ispunjeni uslovi za nove izbore.

Posredovanje i sprovođenje svih preporuka, dodaje se u pismu, treba da se završi tri meseca pre datuma izbora, a novi izbori za Skupštinu grada Beograda moraju da se poklope sa predstojećim redovnim lokalnim izborima.

Predstavnici izborne liste "Srbija protiv nasilja" naveli su da su ohrabreni početnim odgovorom nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova, kao i izjavama Evropske komisije, saopštenjima drugih članica EU, ministra za Evropu Velike Britanije, predstavnika Stejt departmenta SAD, kao i da veoma cene i izjavu većine članova posmatračke misije Evropskog parlamenta.

"U svim osim u jednom, oni ukazuju na jedan zaključak - da su izbori bili lažni u velikim razmerama i opterećeni oštrim nepravilnostima. Apelujemo na širu evropsku javnost, evropske demokratske političke institucije i vas kao njihove predstavnike da građani Srbije zaslužuju da žive u slobodnom i demokratskom društvu i da su spremni da se za to bore", dodaje se u pismu.

Ocenjeno je da Evropska unija mora hitno da prekine smirivanje vlasti u Srbiji i počne da koristi raspoloživa sredstva politike protiv članova vladajuće stranke "umešanih u izbornu prevaru" i na taj način pomogne građanima Srbije u obnavljanju vladavine prava i demokratije u Srbiji.

"Ako Evropska unija propusti ovu priliku da u ovom kritičnom trenutku stane u podršku građanima Srbije koji zahtevaju demokratiju i osnovne evropske vrednosti, svakoj perspektivi demokratske i evropske Srbije kao buduće članice EU biće zadat ogroman udarac", navodi se u pismu.

Pismo je, kako je preneo N1, upućeno predsednicima Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, Evropske komisije, poslanicima EP, predsednicima odbora za spoljne poslove parlamenata država članica EU, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, koledžu komesara i predstavnicima država članica.

Pismo su potpisali lideri Demokratske stranke Zoran Lutovac, Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Zeleno levog fronta Biljana Đorđević i Radomir Lazović, Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, Srbija centra Zdravko Ponoš i stranke "Zajedno" Nebojša Zelenović i Biljana Stojković

Teme