Web Analytics
UN upozorile na opasnost od gladi u Gazi pred glasanje o rezoluciji Saveta bezbednosti UN - BetaRS

UN upozorile na opasnost od gladi u Gazi pred glasanje o rezoluciji Saveta bezbednosti UN

Svet | 22.12.2023 | access_time 10:00
UN upozorile na opasnost od gladi u Gazi pred glasanje o rezoluciji Saveta bezbednosti UN
AP Photo/Hatem Moussa

Ujedinjene nacije upozorile su danas da rat Izraela i Hamasa gura Pojas Gaze u glad pred očekivano današnje glasanje Saveta bezbednosti o rezoluciji u kojoj se poziva da se poveća pomoć palestinskoj teritoriji, ali ne i na prekid vatre.

Osim toga u toku su diplomatska nastojanja da se uspostavi nova pauza u, do sada, najgorem ratu u Gazi izazvanom napadima Hamasa bez presedana na Izrael u oktobru.

Uslovi na palestinskoj teritoriji se pogoršavaju, a Savet bezbednosti UN i dalje pregovara o rezoluciji koja bi povećala isporuku pomoći.

Čitavo stanovništvo Gaze suočeno je sa "neminovnim rizikom od gladi", upozorile su UN i navele da je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika suočeno sa "katastrofalnim uslovima".

"Nedeljama upozoravamo da će takvim lišavanjem i razaranjem svaki dan koji prođe doneti više gladi, bolesti i očajanja narodu Gaze", objavio je na platformi Iks (X) podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Grifits (Griffiths).

Najnoviji nacrt rezolucije SB UN, u koji je uvid imala agencija Frans pres poziva na "hitne korake da se odmah dopusti bezbedan i neometan humanitarni pristup i takođe stvore uslovi za održiv prekid neprijateljstava".

U dokumentu se ne poziva na hitno okončanje sukoba.

Uz podršku SAD, svog saveznika, Izrael se protivi terminu prekida vatre.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u sredu da prekida vatre neće biti do eliminacije Hamasa.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild (Thomas Greenfield) je rekla novinarima da će Vašington podržati rezoluciju ako se bude glasalo o nacrtu u tom obliku.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika