Web Analytics
Nadbiskup Nemet: Pozvao sam papu da 2024. poseti Beograd, on je spreman da dođe odmah - BetaRS

Nadbiskup Nemet: Pozvao sam papu da 2024. poseti Beograd, on je spreman da dođe odmah

Društvo | 22.12.2023 | access_time 13:15
Nadbiskup Nemet: Pozvao sam papu da 2024. poseti Beograd, on je spreman da dođe odmah
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Nabiskup beogradski Ladislav Nemet izjavio je danas da je pozvao papu Franju da naredne godine dođe u Beograd, kada se slavi sto godna od upostavljanja ove nadbiskupije, i dodao da je papa spreman, ako se i drugi slože sa tim, u Srbiji.

"Došao bi odmah. Ali ima tri čimbenika - da ga lokalna Crkva pozove, da ga država pozove i da se sve crkve i verske zajednice slože, odnosno da niko nije protiv", rekao je Nemet novinarima, nakon čitanja božićne poslanice.

Prema njegovim rečim, nije potrebno da papu pozove poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, dovoljno je da se Sinod SPC ne protivi.

"Pred kraj septembra slavićemo godišnjicu uspostavljanja nadbiskupije. Pozvao sam papu, e sad videćemo da li će se neko u Srbiji složiti da dođe. Uvek je u Srbiji problem da se svi slože - neko se složi, drugi se ne slože", naveo je Nemet.

On je dodao da je pozvao papu pa "ako dođe -dođe" a ako ne, doći će njegov zamenik državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin.

Kako je naveo, još 2016. godine je papa trebalo da dođe u Srbiju, ali je tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zamolio da se to odloži.

U javnosti je više puta špekulisano o dolasku pape u Srbiju. Država je pozvala ranije papu da dođe, ali tada nije bilo saglasnosti SPC.

Nemet je, navodeći da Katolička crkva (KC) "menja neke stvari", rekao da je papa pre neki dan odobrio mogućnost da se blagoslove istopolni parovi, što je do sada bilo zabranjeno, ali da je brak ipak samo odnos između muškarca i žene.

Prema njegovim rečima, KC pokušava da nekako uskladi nauku vere sa današnjim antropološko, sociološkim i psihološkim terorijama.

"Ne priznaju se kao brak - to je jasno. Katolička crkva drži do toga da je brak sređen odnos između mukarca i žene, ali svi oni koji žive u istopolnoj zajednici mogu biti blagoslovljeni i pozvani da budu aktivni članovi katoličke zajednice", rekao je Nemet.

Nemet je poručio u božićnoj poslanici da rijaliti programi šire tamu u ljudskim srcima i dodao da je poznato koliku ulogu imaju mediji u dezinformisanju.

"Rijaliti programi kao što su 'Zadruge', 'Farme', 'Veliki brat' tako i dalje šire kulturu tame u ljudskim srcima, bude u ljudima osećaj, varljivi utisak da je sve moguće i dozvoljeno, da se sve toleriše, da se sve može napraviti onako kao na televiziji", rekao je Nemet, nakon što je pročitao poslanicu povodom Božića, koji se po novom kalendaru slavi 25. decembra.

Prema njegovim rečima, "u čoveku postoje i dobro i zlo, i svetlo i tama, a čini se da je mnogo lakše povećati u njemu količinu tame, nego snagu svetla"

"Kako je teško nagovoriti ljude da u ova teška vremena daju nešto za siromahe, a kako je lako naleteti na nekoliko kockarnica u svakoj ulici ovog divnog grada Beograda, u kojima se gube finansijska sredstva i razaraju životi porodica i pojedinaca", upozorio je Nemet.

On je naglasio da svi pamtimo 3. maj 2023. kada je ubijeno devetoro đaka i njihov čuvar u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koja se nalazi svega stotinak metara od sedišta nadbiskupije, u centru Beograda.

"Bili smo zgroženi, nismo mogli da poverujemo da je to moguće i kod nas. Pa ipak, desilo se, desilo se zbog različitih činjenica, spleta okolnosti, ljudskih propusta, neodgovornih osoba, ali i kriminalnog čina", naveo je Nemet.

"Danas tačno znamo da sredstva komunikacije mogu strašno da utiču na naše ponašanje", rekao je nadbiskup i zaključio: "Znamo koju ulogu imaju mediji i sredstva društvenih komunikacija u vođenju ratova, dezinformacija, širenju mržnje, što sve može da dovede do strašnih tragedija".

Teme