Web Analytics
Počela dodela subvencija za energetsku efikasnost u Beogradu - BetaRS

Počela dodela subvencija za energetsku efikasnost u Beogradu

Tranzicija | Izvor: Beta | 22.12.2023 | access_time 13:35
Počela dodela subvencija za energetsku efikasnost u Beogradu
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u beogradskoj opštini Rakovica ugovore građanima koji su dobili subvencije ministarstva i lokalne samouprave za sprovođenje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

"Rakovica prvi put učestvuje u programu, gde smo za subvencije obezbedili 25 miliona dinara i dodelili danas 87 ugovora za energetsku sanaciju domaćinstava. Javni poziv je i dalje otvoren tako da građani Rakovice mogu još uvek da se prijave", rekla je Đedović Handanović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je podsetila da se program energetske sanacije porodičnih kuća i domaćinstava, koji finansira Ministarstvo rudarstva i energetike, realizuje, pored opštine Rakovica, u još 10 gradskih opština u Beogradu.

"Do sada je u četiri opštine zaključeno više od 170 ugovora, od čega oko polovina u Rakovici. Tokom sledeće nedelje biće potpisano još oko 80 ugovora na Zvezdari i Paliluli, a u toku su javni pozivi u Barajevu i Obrenovcu. Bez uključivanja svih beogradskih opština u program Ministarstva ne možemo postići strateški cilj da značajnije unapređujemo energetsku efikasnost u domaćinstvima i smanjimo potrošnju energije", kazala je ministarka.

Ona je zahvalila građanima što učestvuju u programu i na taj način se kao pojedinci uključuju u ostvarivanje ciljeva Srbije na putu energetske tranzicije.

"Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu BDP. Naš cilj je da do 2030. značajno smanjimo potrošnju energije, a to nećemo uspeti bez aktivne uloge države, jer energetska efikasnost zahteva velika ulaganja, niti bez učešća građana, kroz programe kao što je ovaj koji realizujemo u 131 lokalnoj samoupravi", izjavila je Đedović Handanović.

Ukazala je da svako može da doprinese energetskoj tranziciji tako što će smanjiti potrošnju energije u svom domu, kao što i država ulaže u javne objekte, a privreda u mere energetske efikasnosti i solarne panele.

Ona je naglasila da je maksimalan popust od 40 odsto za racionalno korišćenje energije iskoristilo 30 odsto domaćinstava u oktobru i pozvala građane da nastave da koriste energiju na odgovoran način, kao i do sada.

"Onima koji su najugroženiji pomogli smo da dobiju olakšice za račune za struju i gas, odnosno grejanje, tako da trenutno ovo pravo ostvaruje oko 160.000 građana, uključujući penzionere sa minimalnim penzijama", dodala je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da štednjom energije građani ne samo što smanjuju svoje račune, nego i doprinose da imamo čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu, ali i pomažu energetskom sistemu države.

"Samo zajedno možemo da dođemo do velikih ciljeva i pozivam jedinice lokalne samouprave da nastave da ulažu u ovu oblast, a mi ćemo ih u tome podržati i planiramo da u naredne četiri godine subvencije za energetsku sanaciju dobije oko 50.000 domaćinstava", rekla je ministarka.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije