Web Analytics
Vučić: Teško povređena dva policajca, uhapšeno 35 'siledžija' - BetaRS

Vučić: Teško povređena dva policajca, uhapšeno 35 'siledžija'

Politika | 24.12.2023 | access_time 20:20
Vučić: Teško povređena dva policajca, uhapšeno 35 'siledžija'
Foto: Beta/EMIL VAS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom večerašnjeg protesta ispred Skupštine grada Beograda teško povređeno dvoje policajaca, a više njih lakše, kao i da je uhapšeno više od 35 "siledžija".

"Nastavlja se hapšenje širom grada nasilnika i siledžija i ta akcija neće stati. Za neka lica se u ovom trenutku utvrđuje identitet, a sva lica će biti tokom noći i jutra biti pohapšena", rekao je Vučić za televiziju Pink nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. 

 

Naveo je da su dva policajca teško povređena, a više njih lakše. 

 

"Jednom je jedva zaustavljeno krvarenje. Imamo više lakše ili još sa nejasno utvrđenim stepenom povreda. Njih su gađali kockama sa kojima bukvalno možete da ubijete čoveka. Staklo im je padalo na vizire, lica, ruke i noge", kazao je Vučić. 

 

Prema njegovim rečima, večeras je pokušano "nasilno zauzimanje državnih institucija", a postoje dokazi da je sve "bilo pripremano". 

 

"Mi za to imamo čvrste dokaze i nećemo od toga da odustajemo. Država će da reaguje i uveren sam da će tužilaštvo i nadležni organi da reaguju baš u skladu sa ustavom i zakonima naše zemlje. Niko nema pravo da uništava našu kuću, da uništava imovinu naše zemlje i građana, a još manje da nanosi teške telesne povrede našim policajcima", rekao je Vučić. 

 

Prema njegovim rečima, šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić zakazao je sutra za 15 sati sednicu tog tela.

 

 

Vučić: Nema nikakve revolucije u Beogradu, država spremna da uhapsi izgrednike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da građani ne treba da brinu jer se u Beogradu ne odvija nikakva revolucija i da će država umeti da uhapsi i privede pravdi sve izgrednike ispred Skupštine grada.

 

"Scene su dramatične, jer mi nismo navikli da nam neko lomi prozore i kući. Ali nikakva revolucija nije u toku i ništa od toga im neće poći za rukom. Trudimo se da laganom reakcijom ne povredimo nekog od slučajnih demonstranata", rekao je Vučić u vanrednom obraćanju preko televizije Pink.

 

On je dodao da je stiglo "hiljade poziva" iz svih delova Srbije od građana koji hoće da dođu u Beograd i da ga brane, ali da ih je on zamolio da to ne čine jer je država dovoljno snažna da odgovori.

 

"Oni koji su se zaklinjali u borbu protiv nasilja pokazali su da im je nasilje jedini način borbe i da bi da ruše naše gradove", rekao je on.

 

Vučić je rekao da su takva upozorenja stizala i od "inostranog faktora".

 

"Hvala onim stranim službama koje su jasno stavile do znanja da znaju šta se sprema i našim službama o tome davali informacije", rekao je on.

 

Vučić je kazao da se na skupu koji je po njegovim rečima, pompezno najavljivan kao najveći, okupilo 2.490 ljudi a da ih trenutno sa onima koji pokušavaju da provale u Skupštinu Beograda ima "1.195". 

 

"Država je dovoljno jaka da odbrani demokratiju, da odbrani izbornu volju građana, da odbrani Beograd i Srbiju. Izgrednici i siledžije biće uhapšeni a posle će nadležne institucije reagovati u skladu s Ustavom i zakonima. Uvek ćemo se tako i ubuduće ponašati", rekao je Vučić.

 

On je dodao da su u regionu "počeli da slave" i govore o "uspešnoj revoluciji koja je u toku u Beogradu" što po njegovim rečima, pokazuje da večerašnja dešavanja u glavnom gradu Srbije "nisu samo proizvod unutrašnje pameti i nepameti već mnogo ozbiljnijih geopolitičkih okolnosti u kojima pokušavaju da uruše samostalnost, nezavisnost i suverenost Srbije". 

 

"Sačuvaćemo slobodu Srbije jer je to najviša vrednost. Sačuvaćemo samostalnost, nezavisnost i suverenost Srbije. Odbranićemo Srbiju samo molim građane da sačuvamo mir. Budite spokojna, država je sigurna i nećemo im dati da je unište. Našu kuću ćemo sačuvati, živela Srbija, živela sloboda", kazao je Vučić. 

Teme