Web Analytics
Dimitrijević(Crta) za Betu: Niko iz tužilaštva nam se nije obratio da ispita navode o izbornoj krađi - BetaRS

Dimitrijević(Crta) za Betu: Niko iz tužilaštva nam se nije obratio da ispita navode o izbornoj krađi

Politika | 26.12.2023 | access_time 11:40
Dimitrijević(Crta) za Betu: Niko iz tužilaštva nam se nije obratio da ispita navode o izbornoj krađi
Foto: Medija centar Beograd

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević izjavio je danas za agenciju Beta da se niko iz Tužilaštva još nije obratio posmatračkoj misiji Crte da ispita navode o izbornoj krađi koje je ta organizacija iznela.

"Niko iz tužilaštva nije od nas zatražio nijedan dokaz. To je slobodna volja tužilaštva, ne postoji nikakav rok u kojem je neki tužilac morao da se javi, tako da bih ja još jednom pozvao tužilaštvo da ispita sve navode o izbornoj krađi i takozvanim 'izbornim migracijama' u Srbiji", rekao je Dimitrijević.

Posmatračka misija Crta je 22. decembra izrazila osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je "presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda".

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je tada novinarima da je prevoženje birača iz unutrašnjosti Srbije, iz mesta u kojima nisu održavani lokalni izbori, bilo daleko veće od prevoza birača koji su dovoženi iz Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, migracija birača i menjanje prebivališta iz opština u srbiji u kojima se ne održavaju lokalni izbori, dešavali su se organizovano.

Dodao je da je Crta prikupila sva javno raspoloživa imena građana po biračkim mestima i radili analizu između izbora 2022. i 2023. godine.

"Utvrdili smo da migracija birača jeste bila usmerena pre svega doseljavanjem birača u Beograd, pre svega u 10 od 17 beogradskih opština", kazao je Nedeljkov.

Crta je, kako je dodao, utvrdila da je na biračkim mestima, na kojima su zabeležili veliki broj novih birača, Srpska napredna stranka (SNS) zabeležila bolji izborni rezultat nego prošle godine, a na mestima na kojima nije bilo novih birača - lošiji.

Direktor pravnih poslova Crte Dimitrijević tada je naveo da zakon jasno kaže da je prebivalište mesto gde se građanin nastanio sa ciljem da u njemu živi, a postoje svedočanstva da je neko registrovao prebivalište građana bez ispunjenja zakonskih uslova i da je na ovaj način došlo do podrivanja prava na lokalnu samoupravu građana Beograda.

Ocenio je da tako nešto nije moglo biti urađeno bez službenika MUP-a koji su po zakonu morali da vrše prijave prebivališta u skladu sa procedurama.

Predstavnici Crte je na konferenciji za novinare naveli su brojne primere izbornih manipulacija i preporučili vlastima u Srbiji da tužilaštvo nepristrasno ispita navode o krivičnim delima u izborima i izbornoj kampanji.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je tog dana u vanrednom obraćanju da Crta i druge nevladine organizacije pokušavaju direktno da destabilizuju zemlju i tvrdila da su izneli samo "insinuacije, nagađanja, poluinformacije, kvazi analize i anonimne dojave".

Teme