Web Analytics
Naučnici prave bazu podataka genoma za biljke koje se suše ali ne umiru - BetaRS

Naučnici prave bazu podataka genoma za biljke koje se suše ali ne umiru

Svet | 26.12.2023 | access_time 17:10
Naučnici prave bazu podataka genoma za biljke koje se suše ali ne umiru
Fotografija prikazuje pejzaž pustinje i snežnih planina u Nacionalnom rezervatu prirode planine Altun u autonomnom regionu Sinđiang Ujgur na severozapadu Kine. (Sinhua/Hao Džao)

Neke biljke u prirodi imaju "specijalnu funkciju" - suše se, ali ne umiru pa su kineski naučnici nedavno stvorili genomsku bazu podataka za biljke tolerantne na isušivanje.

Studija koju su predvodili naučnici sa Instituta za ekologiju i geografiju Kineske akademije nauka Sinđiang objavljena je u časopisu Fiziologija biljaka (Plant Physiology), piše Sinhua.

Isušivanje je obično fatalno, ali mali broj kopnenih biljaka je stekao vegetativnu toleranciju na isušivanje (VDT), što im omogućava da se osuše ali da ne uginu, već da ožive kada su izložene vodi, pokazalo je istraživanje.

Naučnici su zatim odlučili da kreiraju bazu podataka "Sušenje bez umiranja" u kojoj su pohranjene zabeleške o genomu i transkriptome biljaka koje su tolerantne na isušivanje kako bi pomogli u pronalaženju genskih resursa tolerancije na isušivanje.

Baza podataka sadrži ukupno 16 biljnih genoma povezanih sa VDT, uključujući 10 mahovina, i uključuje 10 genoma koji su blisko povezani sa VDT biljkama.

Prema istraživanju, napredak u tehnologiji sekvenciranja tokom protekle decenije omogućio je istraživanje genoma za biljke tolerantne na isušivanje. Međutim, postoji nedostatak ovih vrednih genomskih resursa u namenskoj i integrisanoj bazi podataka.

"Očekujemo da će ovo početno izdanje baze podataka biljnog genoma 'Sušenje bez umiranja' pomoći da se olakša buduće otkrivanje VDT genetskih resursa", navodi se u studiji.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena