Web Analytics
Dveri: Ponavljanje izbora na svim nivoima jedini izlaz iz aktuelne političke krize - BetaRS

Dveri: Ponavljanje izbora na svim nivoima jedini izlaz iz aktuelne političke krize

Politika | 27.12.2023 | access_time 14:10
Dveri: Ponavljanje izbora na svim nivoima jedini izlaz iz aktuelne političke krize
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Pokret Dveri ocenio je danas da je ponavljanje izbora na svim nivoima "jedini izlaz" iz kako su naveli, trenutne političke krize u Srbiji.

Dveri su odbacile kao "besmisleno" ponavljanje parlamentarnih izbora na samo 34 biračka mesta i zatražili da prvenstveno parlamentarni i beogradski izbori budu poništeni zbog "grubog kršenja izbornih regularnosti i izborne krađe".

"Ponovljeni izbori na 34 biračka mesta ne mogu biti održani 30. decembra i iz razloga jer smo podneli 120 prigovora koji su odbijeni, ali pravni proces još nije završen i naše žalbe se nalaze pred drugostepenim organima", navodi se u saopštenju Dveri.

Ocenili su da su "izborne neregularnosti bile ogromne, od masovnog a zabranjenog fotografisanja glasačkih listića, preko toga da su predstavnici vlasti u biračkim odborima vodili paralelne biračke spiskove, da je neko već glasao u ime ljudi koji su došli da glasaju i dovođenja fantomskih birača sa strane, do falsifikovanih glasačkih listića pronađenih u glasačkoj kutiji".

"Kada sve ovo imamo u vidu, poništavanje ovih i ponavljanje izbora na svim nivoima u maju sa preostalim lokalnim, jedini je izlazak iz postojeće političke krize u kojoj se Srbija nalazi. Sve to uz drastično poboljšanje izbornih uslova, koji se pre svega odnose na sređivanje biračkih spiskova i jednaku medijsku zastupljenost političkih aktera na izborima", ocenile su Dveri.

Pokret je osudio "premlaćivanje i hapšenje studenata" posle nedeljnog protesta ispred Skupštine Beograda na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" ali i pozvao novu parlamentarnu opoziciju da "preuzme odgovornost" od koje po navodima Dveri, očito beži.

Teme