Web Analytics
Ministarka: Dodeljeno više od 2.000 ugovora o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstva - BetaRS

Ministarka: Dodeljeno više od 2.000 ugovora o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstva

Tranzicija | Izvor: Beta | 28.12.2023 | access_time 14:05
Ministarka: Dodeljeno više od 2.000 ugovora o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstva
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je više od 2.000 domaćinstava širom Srbije do sada dobilo ugovore o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava u okviru javnih poziva koji se sprovode u 131 gradu i opštini u Srbiji.

"Obezbedili smo sredstva da u 2023. i u naredne četiri godine ukupno 50.000 domaćinstava dobije subvencije za energetsku efikasnost. Maksimalne popuste za racionalnu potrošnju energije od 40 odsto iskoristilo je čak 30 odsto domaćinstava u oktobru, a oko 160.000 najugroženijih, uključujući i penzionere, ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje", kazala je ona prilikom uručivanja ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost za 108 domaćinstava na beogradskoj Opštini Zvezdara, objavilo je Ministarstvo.

Podsetila je da će za one koji žive u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja biti produženi javni pozivi do početka februara, u okviru posebnog programa (Javni ESCO) koji se sprovodi u 15 gradova i opština sa ciljem da se napravi ušteda i da se bolje upravlja potrošnjom energije za zagrevanje i hlađenje stanova.

"Za građane Zvezdare Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava obezbedili su ukupno 20 miliona dinara za subvencije kojima podržavamo građane da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene kotlove ili ugrade solarne panele", kazala je Đedović Handanović.

Dodala je da se ukupno oko 180 domaćinstava na Opštini Zvezdara prijavilo na javni poziv, a broj dodeljenih ugovora biće više od dva puta veći nego u prethodne dve godine zajedno.

Predsednik Opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da je ta opština samo u poslednje dve godine realizovala devet projekata u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, od čega tri projekta sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao i da je prvi solarni panel iz subvencija države postavljen upravo na Zvezdari.

"Nastavićemo da ulažemo u mere energetske efikasnosti pre svega zbog zdravlja stanovništva i smanjenja potrošnje fosilnih energenata, koje zagađuju životno okruženje i umanjuju kvalitet života svih nas", rekao je Jeremić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije