Web Analytics
Poljsku preletela raketa ispaljena iz Ukrajine, veruje se da je ruska - BetaRS

Poljsku preletela raketa ispaljena iz Ukrajine, veruje se da je ruska

Svet | 29.12.2023 | access_time 16:25
Poljsku preletela raketa ispaljena iz Ukrajine, veruje se da je ruska
prt.scr youtube
 Nedefinisani leteći objekat koji je jutros preleteo deo poljske teritorije, verovatno je ruska raketa ispaljena iz Ukrajine, saopštio je danas načelnik Generalštaba Vojske Poljske general Vjeslav Kukula.

"Po svemu sudeći to je bila ruska raketa koja je upala u poljski vazdušni prostor, pratili smo je dok nije napustila naš prostor", rekao je on.

"Za to imamo potvrdu i našu i od saveznika. Odlučili smo da proverimo i na tlu trasu leta, da se nije desila neka tehnička greška", kazao je general Kukula, posle hitnog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Poljske koji je zbog nepoznatog objekta sazvao predsednik Poljske Andžej Duda.

General Maćej Kliš kazao je na konferenciji za novinare posle sastanka kod predsednika da je raketa uletela oko 40 km u dubinu poljske teritorije i to na svega tri minuta.

Uzbunu je ovaj put digla sama poljska vojska, za razliku od pretodnih slučajeva upada raketa ili helikoptera iz Rusije i Belorusije, kada su snimke helikoptera iznad svojih krovova postavili žitelji pograničnih područja, a vojska prvo tvrdila da im se sve to prividjalo, da bi tek nakon 10 sati potvrdila upad.

"Digli smo naše avione, a u vazduhu su bili i saveznički. Pratili smo razvoj situacije do kasnih noćnih sati", rekao je general Kliš.

Načelnik Generalštaba Kukula podsetio je da je prošla noć bila teška za Ukrajinu zbog jakog ruskog raketnog napada i da je poljska protivvazdušna odrana pratila trasu većine tih ruskih raketa dugog dometa.

Prethodno je Operativna komanda Vojske Poljske saopštila javnosti da je granicu prešao neidentifikovani objekat i da su preduzete sve mere koje se u takvim situacijama preduzimaju, te da je izgubljen signal tog objekta kraj Zamošća blizu granice sa Ukrajinom.

Na terenu u tri okruga je i 200 policajaca od kojih su jedinice teritorijalne odbrane zatražile pomoć u potrazi za dokazima da je raketa zaista napustila Poljsku, odnosno da se nije negde srušila.

Novi ministar odbrane Vladislav Košnjak Kamiš ocenio je da su u ovom slučaju dobro reagovali i poljski i saveznički sistemi, a da je saradnja predsednika sa vladom bila jako dobra.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika