Web Analytics
U istočnoj Kini počinje testiranje najveće na svetu opreme za proizvodnju etanola - BetaRS

U istočnoj Kini počinje testiranje najveće na svetu opreme za proizvodnju etanola

Tehnologija | 29.12.2023 | access_time 17:15
U istočnoj Kini počinje testiranje najveće na svetu opreme za proizvodnju etanola
Fotografija snimljena iz vazduha prikazuje opremu za proizvodnju etanola sa godišnjom proizvodnjom od 600.000 tona u kompaniji Tansin tehnologija pri grupacioji Huaibei majning u Huaibeju, istočna kineska provincija Anhui. (Sinhua/Đin Livang)

HEFEI – Testiranje najveće opreme za proizvodnju etanola na svetu, sa godišnjom proizvodnjom od 600.000 tona, počelo je 28. decembra u gradu Huaibei, u istočnoj kineskoj provinciji Anhui.

Oprema može da konvertuje gas koksne peći u etanol, što će značajno povećati dodatnu vrednost uglja i obezbediti izvodljiv način za niskougljenični razvoj industrije čelika i petrohemije, piše Sinhua.

Usvajanjem napredne tehnologije koju su zajednički razvili Dalian Institut za hemijsku fiziku (DICP) u okviru Kineske akademije nauka i kompanija Šaansi Jančang petroleum, opremu je konstruisala kompanija Tansin tehnologija pri grupaciji Huaibei majning.

Etanol je odličan aditiv za benzin i vitalna bazična hemikalija. Proizvode ga uglavnom Sjedinjene Američke Države, Brazil i druge zemlje, sa usevima kao što su žito i šećerna trska kao sirovinom, a koristi se kao etanol za gorivo.

Na kineskom tržištu etanola vlada velika potražnja, rekao je vođa istraživačkog tima Liu Džongmin, direktor DICP-a i član Kineske akademije inženjeringa. On je dodao da je nedostatak etanola za gorivo u Kini bio oko 10 miliona tona 2022.

Istraživački tim je razvio naprednu tehnologiju, DMTE, koristeći singas kao sirovinu za proizvodnju apsolutnog etanola karbonilacijom dimetil etra nakon čega sledi hidrogenacija metil acetata.

Tim je kontinuirano unapređivao tehnologiju i katalizator i optimizovao proces reakcije, postavljajući čvrstu osnovu za veliku industrijalizaciju.

Probni rad opreme u kompaniji Tansin Tehnologija je potvrdio naprednu prirodu i pouzdanost DMTE-a, rekao je generalni direktor Tansin tehnologije Li Vei.

Do sada je tim potpisao 13 setova licencnih ugovora za implementaciju DMTE tehnologije, uključujući dva izvezena seta, rekao je Liu.

Proizvodnja etanola bez žitarica velikih razmera je ključna za obezbeđivanje prehrambene, energetske bezbednosti, lanca hemijske industrije i lanca snabdevanja u Kini, dodao je Liu.

Teme