Web Analytics
Borbeni avioni napali izbegličke logore u Gazi, a SAD odobrile prodaju oružja Izraelu za odbranu - BetaRS

Borbeni avioni napali izbegličke logore u Gazi, a SAD odobrile prodaju oružja Izraelu za odbranu

Svet | 30.12.2023 | access_time 16:25
Borbeni avioni napali izbegličke logore u Gazi, a SAD odobrile prodaju oružja Izraelu za odbranu
AP Photo/Fatima Shbair

Izraelski borbeni avioni napali su danas dva izbeglička logora u centralnom delu Gaze u vreme kada se i kratak prekid sukoba čini neostvarivim.

Visoki zvaničnik palestinskog Hamasa izjavio je za Asošiejted pres u Bejrutu da ta organizacija neće odstupiti od svoje pozicije da stalan prekid vatre bude početna tačka za svako dalje oslobađanje talaca iz Gaze, što je suprotno nedavnom predlogu Egipta o faznom okončanju rata.

Zahtev Hamasa će Izrael verovatno odbiti, navodi Asošiejted pres.

Izrael se obavezao da će ofanziva bez presedana iz vazduha i sa kopna trajati dok se ne uništi Hamas, što je cilj koji neki smatraju nedostižnim jer je ta ekstremistička organizacija duboko ukorenjena u palestinskom društvu.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) je u međuvremenu odbrila novu hitnu prodaju oružja Izraelu uprkos stalnim međunarodnim pozivima na prekid vatre zbog porasta broja civilnih žrtava, gladi i masovnog raseljavanja u Pojasu Gaze.

Osim što nastavljaju da snabdevaju Izrael oružjem SAD štite diplomatski tu svoju zemlju saveznicu.

Izrael tvrdi da bi okončanje rata značilo pobedu Hamasa, a Bajdenova administracija deli taj stav iako u isto vreme apeluje da se učini više kako bi se izbeglo nanošenje štete civilima.

Protekle noći i danas napadnuti su logori Nuseirat i Bureidž.

Jedan stanovnik Nuseirata izjavio je da "okupator (Izrael) čini sve da ljudi odu".

Kasno sinoć je u tom logoru ciljan dom novinara TV Al-Kuds, povezane s Islamskim džihadom čiji su pripadnici zajedno s ekstremistima Hamasa učestvovali u napadima na jug Izraela 7. oktobra, posle čega je počeo rat.

U udaru je ubijen novinar i šest članova njegove porodice.

Stanovnik logora Bureidž rekao je da se pucnjava čula protekle noći, a da su danas usledili vazdušni udari.

Dok izraelske snage napreduju u Kan Junisu na jugu i logorima u centralnoj Gazi desetine hiljada Palestinaca je u proteklim danima pobeglo u Rafu na granici s Egiptom, najjužniji grad u enklavi.

Tamo su sada mnogobrojni šatori i improvizovana skloništa na nekada pustoj zemlji na zapadnom prilazu Rafi pored skladišta UN.

U petak je Stejt department SAD saopštio da je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) obavestio Kongres o prodaji vojne opreme Izraelu u vrednosti od 147,5 miliona dolara, uključujući osigurače, punjenje i prajmere potrebne za granate od 155 milimetara kupljene ranije.

To je drugi put ovog meseca da je Bajdenova administracija zaobišla Kongres da odobri hitnu prodaju oružja Izraelu. Kao razlog navedena je "hitnost izraelskih odbrambenih potreba".


Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika