Web Analytics
Od danas vozilima sa kosovskim RKS tablicama omogućeno slobodno kretanje po Srbiji - BetaRS

Od danas vozilima sa kosovskim RKS tablicama omogućeno slobodno kretanje po Srbiji

Politika | Izvor: Beta | 01.01.2024 | access_time 08:20
Od danas vozilima sa kosovskim RKS tablicama omogućeno slobodno kretanje po Srbiji

Po odluci Vlade Srbije od 25. decembra prošle godine, od danas je na teritoriji Srbije omogućeno slobodno kretanje vozila sa kosovskim, "RKS" registrarskim oznakama.


Kako je ranije saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, Vlada Srbije je takvu odluku donela da bi "pomogli Srbima sa Kosova".

On je, saopštavajući tu odluku medijima, rekao da je to dodatni impuls za inicijativu "Otvoreni Balkan", koji će olaskšati živote Srbima koji žive na Kosovu, jer oni najviše koriste administrativne prelaze.

Odluka Vlade Srbije o priznavanju "RKS" tablica je doneta neposredno nakon što su Srbi koji žive u opštinama na severu Kosova u najvećoj meri zamenili dotadašnje statusno neutralne Unmik-ove "KS" tablice, kao i tablice koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sa imenima gradova na Kosovu, sa registraskim tablicama koje izdaju vlasti u Prištini.

Petković je rekao da nije tajna da 99 odsto Srba na Kosovu koristi RKS (Republika Kosovo) tablice, jer je to jedini način da se kreću po Kosovu.

"Koristi ih i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske da bi došli do svojih svetinja i vernika", rekao je Petković, i dodao da tom odlukom Vlada Srbija nije odustala od nepriznavanja nezavisnosti Kosova .

Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra 3.405 građana je promenilo registarske tablice na "RKS", od čega najviše u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić.

U prethodnim godinama su "RKS" registarske tablice prihvatlili svi Srbi koji žive južno od Ibra.

Teme