Web Analytics
Ankete: Desničarska Alternativa za Nemačku najjača u tri istočne pokrajine kojima predstoje izbori - BetaRS

Ankete: Desničarska Alternativa za Nemačku najjača u tri istočne pokrajine kojima predstoje izbori

Svet | Izvor: Beta | 03.01.2024 | access_time 17:00
Ankete: Desničarska Alternativa za Nemačku najjača u tri istočne pokrajine kojima predstoje izbori
Krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) trenutno je najjača politička stranka u tri pokrajine na istoku Nemačke, u kojima će ove godine biti održani pokrajinski izbori, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja.

Prema istraživanju Zeksiše cajtunga, AfD ima podršku 37 odsto birača u pokrajini Saksonija, konzervativnu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) podržava 33 odsto, a Levicu osam odsto birača, prenosi Dojče vele.

Tri stranke koje čine vladajuću koaliicju na državnom nivou, u Saksoniji trenutno mogu da računaju na svega 11 odsto glasova, budući da su Zeleni na sedam odsto, a da bi ispod cenzusa ostali Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca sa tri odsto i liberali sa jedan odsto podrške.

Uz Saksoniju, pokrajinsku vlast u septembru će birati i građani Tiringije i Brandenburga, dve istočne pokrajine u kojima je AfD takođe najjača opcija.

Prema istraživanju javnog mnjenja instituta Jugov (YouGov), većina Nemaca veruje da će AfD najmanje u jednoj od tri istočne pokrajine osvojiti apsolutnu većinu i dobiti prvog pokrajinskog guvernera. U takav ishod veruje 53 odsto ispitanika u celoj zemlji i 58 odsto na istoku Nemačke.

U toj računici, međutim, nedostaje nova levičarska stranka popularne Sare Vagenkneht, nastala odvajanjem od Levice, budući da nje nije bilo u najnovijim anketama.

Vagenkneht je nedavno napustila Levicu i sa još nekoliko poslanika osnovala pokret za koji se veruje da bi mogao da preotme deo birača od Alternative za Nemačku.

Istraživanja, sprovedena dok se o toj novoj partiji samo spekulisalo, pokazala su da bi ona mogla da ima podršku do 12 odsto na državnom nivou.

U Saksoniji i Brandenburgu vladajuću koaliciju čine CDU i Zeleni, a u Tiringiji Levica, SPD i Zeleni.

Najnovije ankete pokazuju da će bez AfD biti teško ili čak nemoguće formirati vladajuću koaliciju u nekim od tih pokrajina.

Sve druge stranke koje su trenutno zastupljene u parlamentima Saksonije, Tiringije i Brandeburga u ovom trenutku isključuju mogućnost koalicije s AfD posle septembarskih pokrajinskih izbora. To znači da bi AfD mogla da preuzme vlast jedino ako osvoji apsolutnu većinu, pod uslovom da nijedna od tih stranaka ne promeni stav.

Međutim, anketa instituta Jugov pokazala je da 42 odsto Nemaca ne veruje da će CDU održati obećanje da neće ulaziti u koaliciju sa AfD.

AfD je do sada preuzimala vlast jedino na lokalnom nivou. Njeni kandidati su prošle godine pobedili u trci za gradonačelnike ili načelnike tri mala okruga na istoku zemlje.

Lokalni izbori će 9. juna biti održani u sedam od 16 nemačkih pokrajina, a istog dana će cela Nemačka birati nove poslanike Evropskog parlamenta.

To će biti prvi put od izbora u jesen 2021. da birači u celoj Nemačkoj izlaze na biračka mesta, a rezultati glasanja bi mogli da ukažu koliko je nezadovoljstvo radom Šolcove vlade.

Najnovije ankete pokazuju da na državnom nivou demohrišćani imaju 32 odsto podrške, AfD 23 odsto, a da tri vladajuće partije (SPD, Zeleni i liberali) zajedno imaju oko 33 odsto.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika