Web Analytics
PKS: Do 15. januara otvorene prijave za poslodavce za dualno obrazovanje - BetaRS

PKS: Do 15. januara otvorene prijave za poslodavce za dualno obrazovanje

Ekonomija | 04.01.2024 | access_time 11:40
PKS: Do 15. januara otvorene prijave za poslodavce za dualno obrazovanje
Foto: Beta/Dragan Gojić

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas sve zainteresovane poslodavce da se do 15. januara prijave za realizaciju dualnog modela obrazovanja za neki od 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025. godinu.

"Poslodavci iskazuju potrebe za učenicima različitih obrazovnih profila putem specijalizovanog veb portala dualnog obrazovanja (portal.dualnoobrazovanje.rs).

Zainteresovani poslodavci imaju mogućnost da do 15. januara podnesu Izjave o spremnosti za realizaciju dualnog modela obrazovanja za 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025", rekla je ukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević, saopštila je danas PKS.

Kako je precizirala, među njima je i deset novih, a kao oni za kojima postoji velika potreba na tržištu rada izdvajaju se vozač motornih vozila, tehničar elektronike i automatike, elektrotehničar za elektroniku na vozilima.

"Na bazi potreba privrede kroz institucionalno pratnerstvo i saradnju Ministarstva prosvete i Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije biće kreiran Plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu", kazala je Kovačević.

Istakla je i da je, prvi put otkada je dualni model obrazovanja zaživeo u Srbiji, predviđena mogućnost finansijske podrške školama i privredi na osnovu Uredbe koju donosi Vlada Srbije za svaku školsku godinu.

Podsetila je da je u proteklih deset godina dualno obrazovanje u Srbiji omogućilo da 950 kompanija, koje pružaju mesta za izvođenje učenja kroz rad, za oko 16.000 učenika realizuje 73 obrazovna profila u saradnji sa 186 škola.

Kovačević je navela da prostor za unapređivanje ove oblasti i dalje postoji, čemu će, kako ocenjuje, doprineti i nedavne izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju koji reguliše ovu oblast.

"Ovaj model srednjeg stručnog obrazovanja će se u perspektivi razvijati u pravcu povećanja broja časova koje učenici mogu da provode na učenju kroz rad u realnom radnom okruženju. Zakon predviđa izmene u pogledu povećanja časova stručnih predmeta koji će se realizovati u kompanijama kroz učenje kroz rad", dodala je Kovačević.

Od školske 2026/2027. godine, kako je naglasila, predviđeno je da minimum 60 odsto ukupnog broja časova stručnih predmeta u trogodišnjim profilima bude realizovano u kompanijama, odnosno 40 procenata u četvorogodišnjim obrazovnim profilima.

Dodatne izmene koje su prepoznate novim Zakonom odnose se i na pojednostavljenu proceduru provere ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad kod poslodavca.

Uz Zahtev za proveru ispunjenosti uslova, poslodavci sada dostavljaju četiri dokumenta, umesto nekadašnjih jedanaest.

PKS kao institucija koja zastupa iterese privrede se izuzetno angažuje kako bi se čitava procedura namenjena poslodavcima u dualnom obrazovanju relaksirala i time omogućila većem broju zainteresovanih predstavnika privrede da se u ovaj model uključe.

Još jedna od novina na polju dualnog obrazovanja jesu i trening alijanse, model udruživanja malih i mikro poslodavca u cilju realizacije planova i programa nastave i učenja, kako bi učenici ostvarili što više ishoda predviđenih konkretnim obrazovnim profilom.

Kroz ovaj model poslodavcima je omogućeno da u partnerstvu obučavaju mlade ljude kako bi po završetku školovanja bili kompetentni i kvalifikovani za posao za koji se obrazuju.

U narednih deset godina očekuju se izazovi na polju dualnog obrazovanja u pogledu razvoja kompletno dualnih obrazovnih profila, na čemu PKS radi sa partnerskim institucijama. To su, navedeno je u saopštenju, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Austrijska razvojna agencija i Austrijski institut za razvoj obrazovanja, u okviru projekta Dualno srednje stručno obrazovanje, koji finansiraju Austrijska razvojna agencija (ADA) i Švajcarska agencija za međunarodnu saradnju (SDC).

Teme