Web Analytics
Ekstremne hladnoće remete normalan život na severozapadu Evrope - BetaRS

Ekstremne hladnoće remete normalan život na severozapadu Evrope

Svet | 04.01.2024 | access_time 14:45
Ekstremne hladnoće remete normalan život na severozapadu Evrope
Foto: Harald Tittel/dpa via AP

Ekstremno hladno vreme praćeno olujnim vetrom i snegom ostavilo je hiljade stanovnika nordijskog regiona bez struje i poremetilo automobilski i železnički saobraćaj.

Obilne kiše u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji ponovo su izazvale poplave u regionima u kojima su poplave bile zabeležene u poslednje dve nedelje.

Zbog niskih temperatura i snega širom nordijskog regiona mnogi putnici su satima bili zaglavljeni u svojim automobilima na zatvorenim deonicama autoputeva i na nekim glavnim putevima.

Oko 4.000 domova ostalo je bez struje u arktičkoj Švedskoj, gde su temperature pale na minus 38 stepeni Celzijusa.

U susednoj Danskoj policija je savetovala građane da ne kreću na put bez preke potrebe, zbog vetra i snega u severnim i zapadnim delovima zemlje.

U finskoj Laponiji, opština Enontekio, blizu granice sa Norveškom i Švedskom, zabeležila je u četvrtak najnižu temperaturu u zemlji ove zime na minus 42,5 stepeni Celzijusovih.

Meteorolozi prognoziraju još niže temperature u nastavku sedmice.

U Nemačkoj je nastavila da pada jaka kiša u regionima koji se protekle dve nedelje bore sa poplavama. Nemački kancelar Olaf Šolc planira da danas drugi put u nedelji poseti nasip i postrojenje za punjenje vreća peska u istočnom gradu Sangerhauzenu.

Posle nekoliko dana kiše i porasta vode, nekoliko gradova na severu Francuske je poplavljeno danas. Proteklih dana iz njih je evakuisano više stotina stanovnika.

Oblast je takođe bila pogođena poplavama u novembru i decembru, a neki gradovi se još uvek nisu oporavili. Ministri će te oblasti posetiti danas.

Vlada u Holandiji, koja se takođe suočila sa izuzetno visokim nivoom vode u rekama i jezerima, saopštila je da će poslati pumpe u Francusku kako bi joj pomogla da se izbori sa široko rasprostranjenim poplavama.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena