Web Analytics
U Poljskoj istražuju komentatore koji su na desničarskoj TV pričali da migrante šalju u Aušvic - BetaRS

U Poljskoj istražuju komentatore koji su na desničarskoj TV pričali da migrante šalju u Aušvic

Svet | 05.01.2024 | access_time 17:25
U Poljskoj istražuju komentatore koji su na desničarskoj TV pričali da migrante šalju u Aušvic
prt.scr youtube

 Tužioci u Poljskoj istražuju komentatore koji su na desničarskoj TV stanici zbijali šale da migrante treba smestiti u Aušvicu ili da budu tetovirani ili mikročipovani kao psi. 


Te stavove su tokom protekle sedmice izneli gosti na TV Republika, privatnoj stanici koja je postala poznata što podržava konzervativne stavove nakon što je konzervativna partija Pravo i pravda izgubila kontrolu nad poljskom vladom i javnim medijima.

Širenje govora mržnje je krivično delo prema poljskom zakonu, a dok su javne TV stanice bile zaštićene od tržišnih i pravnih pritisaka pod prethodnom vladom, TV Republika se sada suočava sa takvim pritiskom.

Kontroverzne izjave date su dok EU pokušava da revidira svoj zastareli sistem azila, uključujući i plan za preseljenje migranata koji su ilegalno stigli poslednjih godina.

Satiričar i glumac Jan Pjetšak rekao je u nedelju na TV Republika da ima "okrutnu šalu" kao odgovor na tu ideju.

"Imamo kasarne za imigrante: u Aušvicu, Majdaneku, Treblinki, Štuthofu", rekao je Pjetšak, misleći na koncentracione logore smrti koja je nacistička nemačka koristila u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Tri dana kasnije, bivši urednik poljskog nedeljnika Vprost Marek Krol, rekao je da migranti mogu biti čipovani kao psi, misleći na mikročipove koji mogu da pomognu da se izgubljeni ljubimci ponovo spoje sa njihovim vlasnicima, ali da bi bilo jeftinije tetovirati brojeve na njihovim levim rukama.

Programski direktor TV Republike, Mihal Rašon, rekao je da se kanal duboko ne slaže sa Krolovom izjavom, ali nije rekao da mu je zabranjen pristup na njenom programu, dodavši da je stanica "dom slobode govora, ali i da će biti "mesto poštovanja svakog čoveka".

Desničarski poslanik Marek Jakubiak je zatim uporedio imigrante sa "nepotrebnim otpadom", Rašon, koji je bio domaćin te emisije, zamolio ga je da izbegava "ružna poređenja".

Premijer Tusk oštro je osudio nedavne izlive ksenofobije i rekao da je to rezultat toga što su takvi ljudi i njihove ideje godinama podsticani od strane bivše vlade i sadašnjeg predsednika Andžeja Dude.

Državni muzej Aušvic-Birkenau osudio je "nemoralne političke izjave u vezi sa izbeglicama".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika