Web Analytics
Ministarstvo: Prva analiza akcidenta na Dunavu - nema promena osobina vode - BetaRS

Ministarstvo: Prva analiza akcidenta na Dunavu - nema promena osobina vode

Životna sredina | Izvor: Beta | 05.01.2024 | access_time 22:55
Ministarstvo: Prva analiza akcidenta na Dunavu - nema promena osobina vode
Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je večeras da su prve analize pokazale da nakon akcidenta na Dunavu kod Bačke Palanke, gde je potonula barža sa 1.000 tona azotnog đubriva, nema promena fizičko-hemijskih osobina vode

"Prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog usled potonuća barže 'Lola-5' koja je prevozila azotno đubrivo, pokazala je da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke (boja, miris i vidljive otpadne materije), odnosno da su parametri u okvirima I i II klase kvaliteta površinskih voda", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je u saopštenju na svojoj internet stranici navelo da je Agencija za zaštitu životne sredine tokom današnjeg dana vršila vanredno uzorkovanje vode reke Dunav na profilu Novi Sad od 7 do 16 časova, na svaka tri sata.

"Rezultati prvih analiza pokazali su da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko hemijskih parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonik", navodi se u saopštenju.

Uzorci su, kako se dodaje, dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, kako bi se nastavilo sa detaljnijim analizama na ukupan organski ugljenik, ukupan azot i organski azot, čiji se rezultati uskoro očekuju.

Ministarstvo zaštite životne sredine dodalo je da će nastaviti da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza, koji se prikupljaju.

Natovarena barža "Lola-5", koju je bila deo konvoja nemačkog broda-gurača "Antonia" potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke.

Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka i Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Hrvatskoj, navelo je Ministarstvo.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina