Web Analytics
Ruža Helać (VZI) apelovala da se spasu životinje na Krčedinskoj adi koje umiru u mukama - BetaRS

Ruža Helać (VZI) apelovala da se spasu životinje na Krčedinskoj adi koje umiru u mukama

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 08.01.2024 | access_time 11:35
Ruža Helać (VZI) apelovala da se spasu životinje na Krčedinskoj adi koje umiru u mukama
Foto: Beta/Dragan Gojić
Ekološka aktivistkinja iz Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać apelovala je danas da se organizuje spašavanje životinja sa Krčedinske ade na Dunavu, preko puta Krčedina, u opštini Inđija.

Prema njenim rečima, sneg je pao na izgladnele i poplavljene životinje na Krčedinskoj adi, koje danima u "umiru u mukama", pa je tako do sinoć nekoliko grla stoke uginulo, a nekoliko krava se otelilo.

"Izgladnele, mokre, a sada i zavejane životinje na Krčedinskoj adi umiru u strašnim mukama", kazala je Helać.

Istakla je da se sve to dešava pred očima javnosti, ali da niko ne preduzima ništa.

"Ne zaboravite, sve se to dešava oko 30 kilometara od Novog Sada, pred učima - javnosti, upravljača JP Vojvodinašume, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, opštine Inđija u kojoj se ovaj užas dešava, vojske, policije", istakla je Helać.

Podsetila je da su Krčedinska ada i životinje na njoj "jedinstveno prirodno dobro".

Stočar iz Kovilja Milenko Plavšić rekao je u subotu agenciji Beta - da mu "ne dozvoljavaju" da preveze svoje konje i goveda sa Krčedinske ade na kopno i da će životinje, u suprotnom, uginuti, jer nemaju mogućnost za ispašu, a vodostaj Dunava je visok.

Plavšić je podsetio da su do 2018. godine njegovi konji i goveda boravli na Krčedinskoj adi na njegovom zemljištu.

Prema njegovim rečima, probleme je izazvao funkcioner Srpske napredne stranke iz okoline Inđije sa "svojim ljudima".

Dodao je da mu sa Krčedinske ade, od 2018. godine do danas, "razni ljudi" kradu krave, junad, telad, konje, kao i da je bio "stotinu puta u policiji”, ali da nema  efekta.

"Sinovac je pokušao 15. decembra, išao sam i ja 31. decembra da prevezemo stoku, ali nam ne daju. Uzeli su mi i skelu kojom sam prevozio stoku", rekao je Plavšić.

Plavšić se bavi i uzgojem podolskih goveda. Danas je to stara i retka rasa, prepoznatljiva po velikim rogovima u obliku lire, raspona i do metar i po, sa crnim repom.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Proteže se preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija.

Sa južne strane ade je glavni tok Dunava, a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Njena Površina je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori