Web Analytics
LSV-Vojvođani: Potonula barža izazvaće ozbiljne štetne posledice u Dunavu i priobalju - BetaRS

LSV-Vojvođani: Potonula barža izazvaće ozbiljne štetne posledice u Dunavu i priobalju

Životna sredina | Izvor: Beta | 09.01.2024 | access_time 10:55
LSV-Vojvođani: Potonula barža izazvaće ozbiljne štetne posledice u Dunavu i priobalju
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani ocenila je danas da će barža, koja je sa 1.000 tona veštačkog đubriva potonula u Dunav kod Bačke Palanke, izazvati ekološke posledice i probleme na celom nizvodnom delu Dunava, a biće ugrožene i podzemne vode u priobalju, odakle se Novi Sad snabdeva vodom za piće.

"Zato smatramo da se ovaj akcident mora tretirati u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Odgovornost pojedinaca i institucija mora da se ustanovi i krivci kazne, kako se ovakav ekološki akcident ne bi ponovio. Posledice će, nažalost, tek stići na naplatu, a mi rezervni Dunav nemamo", poručila je u saopštenju za javnost predsednica Saveta za zaštitu životne sredine te stranke Nada Lazić.

Ona zahteva odgovor na pitanja da li je sistem zakazao, ili je u pitanju ljudski faktor.

"Zašto je barža plovila noću, u uslovima ovako visokog vodostaja i moguće pojave stabala u reci i ko je sve zakazao u lancu odgovornosti? Zvuči neverovatno da je razlog za udar u most to što su svi motori na barži stali zbog plutajućih stabala. Ili razlog možda leži u priči, koja kruži, da posade ugase motore na plovilu u nizvodnoj plovidbi, radi uštede goriva, koje se kasnije preprodaje", navela je Lazić.

Dodala je da, s obzirom da se vađenje barže planira tek na proleće, nadležni treba da odgovore ko će sprovesti, a ko platiti vanredna merenja kvaliteta vode duž celog toka Dunava do Đerdapa.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina