Web Analytics
Međunarodno studentsko takmičenje u superkompjuterima ASC 2024 počelo u Pekingu - BetaRS

Međunarodno studentsko takmičenje u superkompjuterima ASC 2024 počelo u Pekingu

Tehnologija | 09.01.2024 | access_time 15:45
 Međunarodno studentsko takmičenje u superkompjuterima ASC 2024 počelo u Pekingu
Foto: Xinhua

PEKING – Međunarodno studentsko takmičenje u oblasti superkompjtera, ASC Student Supercomputer Challenge, okupilo je Pekingu a preko 300 timova iz celog sveta, saopštio je organizacioni komitet.

Kako prenosi Sinhua, takmičenje je počelo 4. januara, a finale bi trebalo da se održi na Univerzitetu u Šangaju od 9. do 13. aprila. Prema navodima organizacionog komiteta preliminarne runde uglavnom se fokusiraju na optimizaciju zaključivanja velikog modela i numeričku simulaciju curenja.

Segment optimizacije zaključivanja velikog jezičkog modela zahteva od timova koji učestvuju da u potpunosti razumeju i savladaju uobičajene paralelne metode velikih modela i nauče da koriste različite tehnike za optimizaciju procesa zaključivanja.

Deo numeričke simulacije curenja zahteva od timova koji učestvuju da simuliraju curenje višefaznih fluida kao što su nafta, gas i voda u scenariju eksploatacije nafte i da optimizuju proces paralelnog proračuna velikih razmera.

Međunarodno takmičenje koje je inicirala Kina, ASC Student Supercomputer Challenge održano je 11 puta do sada I privuklo je ukupno više od 10.000 studenata iz celog sveta.

Teme