Web Analytics
Gavrilović za BETU: Na svim televizijama negativno izveštavanje o Evropskoj uniji - BetaRS

Gavrilović za BETU: Na svim televizijama negativno izveštavanje o Evropskoj uniji

Politika | 10.01.2024 | access_time 11:00
Gavrilović za BETU: Na svim televizijama negativno izveštavanje o Evropskoj uniji
Foto: Beta/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je danas da je u postizbornom periodu Evropska unija (EU) po prvi put dominantno negativno predstavljena u dnevnicima RTS-a, Pinka, Prve, Hepija, B92 i TV N1.

Gavrilović je agenciji Beta kazao da je monitoring izveštavanja centralnih informativnih emisija RTS-a, Pinka, Prve, Hepija, B92 i N1, od 18.12 do 31.12. 2023. godine, pokazao da je EU u 58 odsto od ukupno 43 minuta predstavljena u negativnom kontekstu.

"Najnegativnije izveštavanje o EU je bilo u dnevnicima TV Hepi i TV B92 gde je predstavljanje EU u negativnom kontekstu bilio dvotrećinsko. EU je u kontekstu izbora predstavljena negativno i na TV N1 što je pre svega plod preuzimanja izjava predstavnika vlasti", rekao je Gavrilović.

U istom periodu, dodao je, šest najgledanijih televizija su Rusiji posvetile ukupno 26 minuta.

"Rusija je bila predstavljena sa 49 odsto pozitivnog i 38 odsto neutralnog vremena. Tokom ovog monitoringa, Rusija je najpozitivnije bila predstavljena (100 odsto) u dnevnicima TV Hepi i TV B92, dok je na TV N1 predstavljena sa dve trećine negativno od ukupnog vremena u dnevniku ove kablovske televizije. Na RTS-u je Rusija predstavljena neutralno, a na Pinku se o Rusiji kao akteru u dnevnicima nije izveštavalo", kazao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, u ranijim monitorinzima Sjedinjene Američke Države (SAD) su bile akter s najviše negativnog vremena, ali da je i u tom slučaju sada zabeležena promena.

"Od ukupno 29 minuta u analiziranim dnevnicima, SAD su predstavljene dominantno na neutralan način skoro 80 odsto od ukupnog vremena. U dnevnicima RTS-a i većine komercijalnih televizija SAD su u kontekstu izbora bile predstavljene na neutralan način, izuzev na Pinku gde su SAD bile predstavljene na tri načina: neutralni (39 odsto), negativni (33) i pozitivni (28 odsto)", rekao je Gavrilović.

Teme