Web Analytics
Gojković: Ova godina će biti u znaku Branka Radičevića - BetaRS

Gojković: Ova godina će biti u znaku Branka Radičevića

Kultura | 10.01.2024 | access_time 17:15
Gojković: Ova godina će biti u znaku Branka Radičevića
Foto: Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je danas izjavila u Novom Sadu da će 2024. biti posvećena 200. godišnjici rođenja pesnika Branka Radičevića (1824-1853).

Ona je na sednici Organizacionog odbora za obeležavanje te godišnjice u Pokrajinskoj vladi kazala da je plan da 2024. bude posvećena "sećanju na Branka ne samo u Sremskim Karlovcima već i u celoj Srbiji", preneo je Biro Pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Pokrajinski premijer i predsednik Organizacionog odbora Igor Mirović je rekao da je inicijativu za obeležavanje te godišnjice pokrenula Karlovačka gimnazija i istakao "Brankov značaj za našu književnost, umetnost i njegov veliki simbolički značaj za naš narod".

U radu tog odbora učestvuju predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija kulture, Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Brankovog kola i Vukove zadužbine.

Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču.

Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u njegovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Kako je najavljeno, ove godine biće uređena postojeća staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.

Karlovačka gimnazija, najstarija srpska gimnazija, počela je sa radom 1791. u Sremskim Karlovcima koji su u to vreme, kao i kroz ceo 19. vek, bili sedište srpske kulture i duhovnosti u Habsburškoj, pa u Austrougarskoj Monarhiji.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama