Web Analytics
Čadež: U naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije - BetaRS

Čadež: U naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije

Ekonomija | 11.01.2024 | access_time 11:40
Čadež: U naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije
Foto: Beta/MILAN ILIC

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da su domaće kompanije uspešno završile prethodnu godinu, uprkos velikim geopolitičkim izazovima, navodeći da je u 2024. važno da se ekonomski rast nastavi, jer u naredne tri godine privreda Srbije može suštinski da se promeni i postane konkurentnija od brojnih evropskih ekonomija.

Čadež je za RTS rekao da srpska privreda beleži značajan rast izvoza usluga, posebno u sferi IKT-a i da polako prelazi iz ekonomije zasnovane na proizvodnji nisko tehnoloških komponenata i proizvoda na ekonomiju baziranu na znanju.

"Softver je naš najveći izvozni proizvod, veći od bilo kog poljoprivrednog proizvoda koji izvozimo", naveo je on i dodao da se proteklih godina rast u sektoru IKT-a kreće oko 30 odsto.

Sumirajući 2023. godinu, istakao je da su realizovane ili da je započeta realizacija velikog broja investicija i podsetio da su pregovori u toku za više od 90 domaćih i stranih investicionih projekata koji će, kako se očekuje, doneti oko 19.500 novih radnih mesta.

Čadež očekuje i značajan nastavak rasta u sektoru IKT-a, građevinarstva i infrastrukture, kao i turizma, ističući da će projekat "Ekspo 2027" biti dodatni zamajac celokupne privrede, kao što je promociji domaćeg i regionalnog turizma doprinela organizacija međunarodnog sajma vina "Wine Vision by Open Balkan" u Beogradu.

Govoreći o izgledima privrednog rasta u svetu i u Srbiji u 2024. godini, naveo je ograničavajuće faktore i rizike, kao što su geopolitička nestabilnost u svetu izazvana ratovima, ali primećuje i umereni optimizan u prevazilaženju ovih problema, posebno u odnosima velikih sila, SAD i Kine.

Čadež je naveo i da, u stvaranju jedinstvenog regionalnog tržišta kroz različite inicijative, poput Otvorenog Balkana, vidi odgovor na to kako da sve privrede zajedno postanu sposobnije, otpornije i veće, a sa ciljem da kompanije iz regiona postanu konkurentne na globalnom tržištu.

Podsetio je i na značaj potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom za Srbiju, kao i to da Srbija od 1. januara ove godine predsedava Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA) čiji način rada je, smatra, potrebno dodatno unaprediti.

Teme