Web Analytics
Bilčik: O izborima u Srbiji nakon izveštaja ODIHR - BetaRS

Bilčik: O izborima u Srbiji nakon izveštaja ODIHR

Politika | Izvor: Beta | 12.01.2024 | access_time 18:15
Bilčik: O izborima u Srbiji nakon izveštaja ODIHR
Foto: Beta/Milan Obradović
Nijedna poslanička grupa u Evropskom parlamentu ne može ništa da blokira, izjavio je danas izvestilac tog tela za Srbiju Vladimir Bilčik, povodom navoda da se Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripada, usprotivila ideji da se naredne sedmice raspravlja o nedavnim izborima u Srbiji.

Bilčik je za Demostat rekao da Evropski parlament "donosi kolektivne odluke, na osnovu stava većine poslaničkih grupa" i dodao da konačni izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji 17. decembra treba da bude osnova za diskusiju.

"Mi moramo da diskutujemo o onome što se desilo u Srbiji tokom izbora. Istovremeno, ta diskusija mora da bude zasnovana na činjenicama što je više moguće, i smatram da je izveštaj OEBS/ODIHR, koji će biti objavljen narednih sedmica, dobra osnova za takvu debatu", kazao je Bilčik.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz Evropskog parlamenta, Demostat je juče objavio da to telo neće naredne nedelje raspravljati o izborima u Srbiji, jer nije postignuta saglasnost poslaničkih grupa da to pitanje bude na dnevnom redu.

"Verovatno neće biti nikakve rasprave o izborima u Srbiji dok u februaru ne bude objavljen finalni izveštaj međunarodne posmatračke misije, u kojoj su bili i predstavnici Evropskog parlamenta. Nije bilo dovoljno podrške poslaničkih grupa da se takva tema nađe na agendi plenarne sednice, naročito se tome protivila EPP", kazao je izvor Demostata iz Evropskog parlamenta.

Šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji Klemen Grošelj, evroposlanik liberalne grupe Obnovimo Evropu, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) da EPP stoji na putu zahtevima drugih poslaničkih grupa u EP da se u toj instituciji održi vanredna rasprava o izborima u Srbiji.

"Nema potrebe da se čeka konačni izveštaj ODHIR pošto je EP imao sopstvenu posmatračku misiju na terenu. Čin EPP mnogo govori o njenim političkim vrednostima i principima i njihovoj viziji razvoja EU i budućnosti Zapadnog Balkana", naveo je Grošelj.

Portal Nova je danas objavio da Srpska napredna stranka (SNS), koja je pridruženi član EPP, vrši pritisak na međunarodne aktere da se u konačnom izveštaju ODIHR ne nađu sve nepravilnosti koje su međunarodni posmatrači zabeležili na izborima u Srbiji.

Pozivajući se na saznanja iz iz diplomatskih krugova, portal Nova je naveo da se pritisci pojedinih zemalja da ne bude objavljeno sve što su strani posmatrači označili kao izborne nepravilnosti pojačavaju kako se bliži objavljivanje konačnog izveštaja ODIHR i da u njima "prednjače zemlje sa kojima vladajuća stranka (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju bliske odnose".

Teme