Web Analytics
RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora, 10 dana za dodelu mandata - BetaRS

RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora, 10 dana za dodelu mandata

Politika | 12.01.2024 | access_time 19:35
RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora, 10 dana za dodelu mandata
Foto: Beta/Ana Slović

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je danas većinom glasova ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike, čime je počeo da teče rok od 10 dana za dodelu poslaničkih mandata.

Mandate će dobiti predstavnici ukupno 10 izbornih lista, od kojih su pet - manjinske liste.

Na osnovu izveštaja iz svih opštinskih i gradskih izbornih komisija, prema ukupnom izveštaju o glasanju, izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" je na izborima 17. decembra prošle godine osvojila 129 poslaničkih mandata, odnosno apsolutnu većinu u budućem parlamentu u kojem će biti 250 mesta.

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65 poslaničkih mandata, izborna lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" osvojila je 18 mandata, lista "Nada za Srbiju" imaće 13 poslaničkih mandata, a isto toliko mandata osvojila je i lista "Mi - glas iz naroda".

Od manjinskih stranaka poslaničke mandate osvojile su Stranka vojvođanskih Mađara - šest, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruske stranke.

Kako je najavljeno, za svako biračko mesto zbirni izveštaji o rezultatima glasanja će biti objavljeni u Službenom glasniku.

Prema ukupnom izveštaju o rezultatima izbora, na 8.273 biračkih mesta 17. decembra 2023. godine pravo glasa imalo je 6.500.666 birača, od kojih je 3.815.007 birača glasalo, a bilo je 3.710.978 važećih glasačkih listića.

Član RIK Tanasije Marinković je tokom rasprave rekao da je donošenje ukupnog izveštaja preuranjeno, i da se "zbirni izveštaj ne može doneti pre dostavljanja odluka o pravnim sredstvima koja su eventualno podneta".

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, odbacio je ove tvrdnje i rekao da su svi zakonski rokovi - istekli.

Protiv usvajanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za narodne poslanike glasalo je 13 članova RIK, dok je izveštaj podržalo 20 od ukupno 33 članova RIK.

Teme