Web Analytics
Krčenje šuma u brazilskom ekosistemu Serado povećano 45 odsto u prošloj godini - BetaRS

Krčenje šuma u brazilskom ekosistemu Serado povećano 45 odsto u prošloj godini

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 12.01.2024 | access_time 21:10
Krčenje šuma u brazilskom ekosistemu Serado povećano 45 odsto u prošloj godini
Krčenje šuma u brazilskom ekosistemu Serado, ogromnoj tropskoj oblasti savane, povećano je u 2023. gotovo 45 odsto u odnosu na nivo iz 2022. godine, pokazuju podaci vladine agencije.

Nacionalni institut za svemirska istraživanja saopštio je da su 7.852 kvadratna kilometra vegetacije nestala u biomu Serado od januara do decembra 2023. godine, posebno u saveznim državama Maranao, Baija i Tokantins.

To je najviši nivo od 2019. godine, kada je agencija prvi put zabeležila krčenje šuma tokom cele godine u ​​Seradu, domu za više od 800 vrsta ptica i gotovo 200 vrsta sisara, što predstavlja 30 odsto biodiverziteta u Brazilu.

Neke od najpoznatijih životinja u Seradu su jaguari, džinovski mravojedi, tapiri i vukovi s grivom.

Otkako je stupio na dužnost pre godinu dana, levičarski predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva prepolovio je krčenje šuma Amazona, koje je dostiglo 15-godišnji maksimum za vreme njegovog prethodnika, desničara Žaira Bolsonara.

Situacija u Seradu nije u skladu sa Lulinim obećanjem o smanjenju krčenja šuma do 2030. godine, dve godine po isteku njegovog mandata.

Vlasti Brazila zapošljavaju novo osoblje u agencijama za zaštitu životne sredine, a u septembru su najavile da će pružiti finansijsku podršku opštinama koje su najviše smanjile krčenje šuma. Ta mera se, međutim, odnosi jedino na region Amazona, a ne i na Serado.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina