Web Analytics
Đampjero Romano: NATO nema veze sa prodajom antitenkovskih raketa Kosovu - BetaRS

Đampjero Romano: NATO nema veze sa prodajom antitenkovskih raketa Kosovu

Politika | 15.01.2024 | access_time 14:35
Đampjero Romano: NATO nema veze sa prodajom antitenkovskih raketa Kosovu

Šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu general Đampjero Romano izjavio je danas da NATO ne podržava Kosovske bezbednosne snage i da nema veze sa prodajom antitenkovskih raketa "dževelin" Kosovu.

"Ne prodaje NATO oružje, već druga država i to je njihovo pravo. Ali želim da podvučem da se KFOR drži svog mandata, na osnovu rezolucije 1244 i da u svom delovanju zadržava nepristrasnost", rekao je on na tribini "Koncept vojne neutralnosti i odnosi Srbije sa NATO".

Američki Stejt department odobrio je da se Kosovu prodaju antitenkovkse rakete "dževelin" i prateća oprema u vrednosti od 75 miliona dolara.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je ranije da Kosovske bezbednosne snage nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da njihova tranzicija u vojsku nije dobra.

Romano je još izjavio da partnerstvo Srbije i NATO iz godine u godinu napreduje.

"Za NATO Srbija je dostupan i poštovan partner. Ovo kažem jer je istina i jer su Srbija i NATO mnogo bliži nego što deluje na prvi pogled", dodao je on.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David izjavila je na tribini da je nakon invazije Rusije na Ukrajinu Švedska shvatila da je vojna neutralnost "neosnovana i opasna" te da se stav i javnog mnjenja i parlamenta jako brzo promenio i da su svesni da moraju da budu spremni za rat iako neposredne pretnje još uvek nema.

"Brzo smo se prilagodili, prošli smo kroz proces otrežnjenja. Da li je srpska vojna neutralnost održiv koncept i adekvatan u ovakvom vremenu? Na Srbiji je kao suverenoj državi da odluči, naš stav se jako brzo promenio jer imamo pretnju ne samo jednoj zemlji već i našoj zemlji, bezbednosnom poretku cele Evrope, verovatno i šire. Mislimo da nema zemlje koja će biti pošteđena, nijedna država nije izolovano ostrvo", rekla je Ben David.

Ambasador Finske u Srbiji Niklas Lindkvist izjavio je da je članstvo te zemlje u NATO odluka koju nisu doneli samo zbog sebe.

"Za nas je najvažnije da nam članstvo u NATO daje veću bezbednost, ali ne samo nama. Smatramo da članstvom Finska može da doprinese da ceo region, ali i Evropa budu stabilniji", rekao je Lindkvist.
On je dodao da javno mnjenje nije podržavalo članstvo u NATO, ali da se to iznenada promenilo uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Teme