Web Analytics
Neki izraelski taoci, tokom zatočeništva u Gazi, dobili državljanstvo Mađarske - BetaRS

Neki izraelski taoci, tokom zatočeništva u Gazi, dobili državljanstvo Mađarske

Svet | 15.01.2024 | access_time 16:50
Neki izraelski taoci, tokom zatočeništva u Gazi, dobili državljanstvo Mađarske
prt.scr youtube
 Neki izraelski taoci dobili su državljanstvo Mađarske i izdati su im mađarski pasoši, iako su još uvek zatočeni u Gazi, potvrdio je jedan visoki zvaničnik mađarske vlade.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je državljanstvo dato taocima kako bi imali dodatnu zaštitu, preneo je Si-En-En (CNN).

Kako je naveo, državljanstvo je dato taocima, u saradnji sa izraelskom vladom.

Nije međutim rekao ko su taoci koji su dobili državljanstvo Mađarske, kao ni kada je to učinjeno, niti za koliko njih.

"Briga za mađarske građane i one koji imaju mađarsko poreklo, gde god da su u svetu, prioritet je broj jedan mađarske vlade", rekao je mađarski zvaničnik.

U međuvremenu izvori bliski pregovorima o oslobađanju talaca, koje drži palestinski islamski Hamas u Gazi, kažu da je postignut postepen napredak, koji bi mogao da označi kraj višenedeljnog zastoja, posle 100 dana ratovanja, prenosi britanski Gardijan.

Proteklih dana objavljeni su novi detalji o dogovoru da se omogući dostava lekova taocima, zajedno s povećanjem humanitarne pomoći Gazi.

Palestinski ekstremisti, predvođeni Hamasom, oteli su oko 250 građana Izraela, tokom napada 7. oktobra. Najmanje 130 ih je još uvek zatočeno, a njihova sudbina je neizvesna.

Porodice talaca vode kampanju kako bi podstakli Vladu Izraela da pojača napore za oslobađanje i upozoravaju da su mnogi od zatočenih slabog zdravlja, a neki su i ranjeni.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika