Web Analytics
Analitičari ocenjuju da je najrealnije ponavljanje beogradskih izbora, moguće nove koalicije - BetaRS

Analitičari ocenjuju da je najrealnije ponavljanje beogradskih izbora, moguće nove koalicije

Politika | 16.01.2024 | access_time 09:50
Analitičari ocenjuju da je najrealnije ponavljanje beogradskih izbora, moguće nove koalicije
Foto: Beta/DRAGAN KARADAREVIC

Politički analitičari ukazali su danas da bi najrealnija situacija bila da gradski izbori u Beogradu, gde trenutno niko mema većinu, budu ponovljeni na proleće, zajedno sa redovnim opštinskim izborima u prestonici, navodeći da su moguće nove koalicije, kao i da je izvesno da neće biti koalicije Zavetnika i pokreta Dveri.

List "Blic" podsetio je da je broj odborničkih mandata za Srpsku naprednu stranku 49, za listu Srbija protiv nasilja 43, koalicija NADA osvojila je sedam mandata, pokret "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića šest i Socijalistička partija Srbije pet mandata.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je za Blic da ne očekuje značajnu razliku na ponovnim izborima u Beogradu.

"Izvesno je da će postojati tri opozicione liste: Srbija protiv nasilja, NADA, i pokret Branimira Nestorovića. Videćemo da li će eventualno SNS i SPS činiti jednu listu. Mislim da će to zavisiti od istraživanja javnog mnjenja i odgovora na pitanje da li bi ta zajednička lista dala sinergetski efekat glasova", rekao je Klačar.

Ocenio je i da je teško da se koalicija NADA nađe na istoj izbornoj listi kao Srbija protiv nasilja.

"Pre svega ta koalicija bi verovatno negativno uticala na glasače i jednih i drugih jer se radi o različitim profilima birača i različitim temama kojima se bave te liste", rekao je Klačar.

Naveo je da ne isključuje mogućnost da se na ponovljenim izborim nađe neka nova lista i da, pre svega, misli na pokret Save Manojlovića.

Politički analitičar Cvjetin Milivojević ocenio je da bi, iz ugla birača, idealno bilo da na ponovljenim izborima budu dve ili najviše tri liste.

"Mislim da bi trebalo, s jedne strane, da imamo listu na kojoj će biti zajedno Srbija protiv nasilja, koalicija NADA, Dveri, Narodna stranka i ostali i s druge strane aktuelna vladajuća koalicija SNS-SPS. Treću listu bi mogao činiti pokret Branimira Nestorovića jer ako ne podržava ni jedne ni druge pokazaće principijelnost i ispuniti očekivanja svojih birača koji nisu glasali ni za vlast ni za proevropsku opoziciju", naveo je Milivojević.

Teme