Web Analytics
Filmski festival Kustendorf biće održan od 23. do 27. januara, 17 filmova u takmičarskom programu - BetaRS

Filmski festival Kustendorf biće održan od 23. do 27. januara, 17 filmova u takmičarskom programu

Film i TV | 16.01.2024 | access_time 13:05
Filmski festival Kustendorf biće održan od 23. do 27. januara, 17 filmova u takmičarskom programu
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Sedamnaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" biće održan od 23. do 27. januara 2024. godine na Mokroj gori, a u takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje i za Nagradu "Vilko Filač" za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se filmovi iz zemlje, regiona i sveta.

Filmski reditelj i osnivač festivala "Kustendorf" Emir Kusturica naveo je da je ovogodišnji gost festivala reditelj Mateo Garone, koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na festivalu u Veneciji za film "Ja, kapetan".

"Nagrada festivala 'Drvo života' biće dodeljena Garoneu. Takođe, biće prikazan nagrađivani film srpskog reditelja Vladimira Perišića 'Lost Country'. U takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova od 536 prijavljenih", rekao je Kusturica na konferenciji u Vladi Srbije.

On je naveo da ove godine neće biti muzičkog dela programa zbog restrikcija, ali da će ga sledeće godine preformulisati.

"Filmovi se prave iz egzistencijalnog razloga, a ne da bi predstavljali reditelja ili glumce. Propaganda i autocenzura su se udružile i važni su samo projekti. Gradili smo da bismo održavali festivale i da se borimo protiv prostaštva koje dolazi sa TV kanala", rekao je Kusturica.

Filmski festival Kustendorf biće održan od 23. do 27. januara, 17 filmova u takmičarskom programu

Ministarka kulture Maja Gojković ocenila je da je "Kustendorf" postao jedan od najvažnijih regionalnih filmskih festivala.

"Otkrivanje mladih autora je specifično za ovaj festival. Biće prikazan i jedan srpski film i to nam je najbolji dokaz da kada država ulaže u kinematografiju, to se i isplati. Borićemo se da festival opstane i da dogodine proslavi svoj osamnaesti rođendan", rekla je Gojković.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama