Web Analytics
Cikade su nekada bile tihi insekti - BetaRS

Cikade su nekada bile tihi insekti

Zabava | 17.01.2024 | access_time 12:25
Cikade su nekada bile tihi insekti
Foto: Xinhua/Wei Peiquan

Nova studija je pokazala da cikade pre oko 100 miliona godina nisu proizvodile prepoznatljiv zvuk zujanja koji sada karakteriše letnje dane, piše Sinhua.

Cikada, iz superporodice Cicadoidea, uključuje globalno rasprostranjene Cicadidae, opšte su poznate kao pevajuće cikade i Tettigarctidae kojih ima samo u Australiji. One prve mogu proizvesti najglasnije zvukove među insektima, dostižući skoro 120 decibela preko timbalnih organa.

U studiji objavljenoj u Nejčer komjunikejšens (Nature Communications), tim međunarodnih naučnika je pregledao 11 komada fosila Cicadoidea iz Mjanmara sa istorijom dugom 100 miliona godina i uporedio ih sa drugim fosilima i postojećim cikadama.

Iako je timbal identifikovan u ovim fosilima, većini nije imala zamršen sistem proizvodnje zvuka ni slušni sistemi, rekao je Đijang Hui, glavni autor rada i istraživač sa Instituta za geologiju i paleontologiju Nanđing pri Kineskoj akademiji nauka.

"Ovo sugeriše da se većina cikada od pre 100 miliona godina možda oslanjala na primitivnija sredstva komunikacije - da prenose telesne vibracije kroz supstrate poput stabala drveća - umesto da pojačavaju zvukove preko trbušnih vibracija i prenose ih kroz vazduh", rekao je Đijang.

"Drugim rečima, možda nisu pevale kao današnje cikade" , rekao je Đijang.

Ova studija takođe izveštava o snažnim fosorskim prednjim nogama kod fosila nimfi, sličnim savremenim cikadama, što sugeriše slične robusne sposobnosti za kopanje, dugotrajan život u podzemnim vodama i hranjenje korenjem.

Teme