Web Analytics
SEOS najavio protest u Čačku 24. januara zbog zagađenog vazduha - BetaRS

SEOS najavio protest u Čačku 24. januara zbog zagađenog vazduha

Životna sredina | Izvor: Beta | 17.01.2024 | access_time 12:45
SEOS najavio protest u Čačku 24. januara zbog zagađenog vazduha
Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je danas protest u Čačku zbog velikog zagađenja vazduha pod sloganima "Dečji udah - naša odgovornost", "Dah na dar" i "Protestom do ujedinjenja za zdrava pokoljenja".

Protest će biti 24. januara u 14.00 sati ispred zgrade Gradske uprave.

U saopštenju se navodi da je situacija u Čačku "alarmantna", da je sve veće zagađenje vazduha, naročito u prethodne tri godine, i da je povećan broj dece i odraslih obolelih od respiratornih bolesti.

"Prateći merače zagađenosti vazduha može se primetiti da je najveća zagađenost u ranim jutarnjim časovima kada saobraćaja nema, a nisu mnogo aktivna ni privatna ložišta", navodi se u saopštenju SEOS-a.

Dodaje se da je u prethodnih nekoliko decenija u Čačku smanjen broj privatnih ložišta, i povećana izgradnja stambenih zgrada i uvođenje gasa što bi trebalo da dovede do smanjenja zagađenosti, ali se dešava suprotno.

"Najveći povod za brigu i strah jeste enorman broj PM2.5 čestica u ranim jutarnjim satima, oko 3 časa ujutru i do 15 puta više" navodi se u saopštenju i ocenjuje da su te čestice "nevidiljivi ubica iz vazduha jer sadrže arsen, živu, kadmijum, olovo".

Po podacima SEOS-a, u Čačku je bilo više od 80 dana velike zagađenosti u kojima je prekoračenje PM2.5 čestica bilo 20 puta veće od dozvoljene količine koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina