Web Analytics
Ponovo odloženo ročište Dodiku, odbrana tražila izuzeće sedam sudija - BetaRS

Ponovo odloženo ročište Dodiku, odbrana tražila izuzeće sedam sudija

Region | 17.01.2024 | access_time 13:45
Ponovo odloženo ročište Dodiku, odbrana tražila izuzeće sedam sudija
Foto: Beta/HINA/Fena/Hazim Aljovic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je danas u Sud BiH u Sarajevu na ročište po optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Ispred zgrade Suda BiH Dodika su aplauzom dočekale mnoge pristalice.

U Dodikovoj pratnji, u svojstvu pravnog savetnika bili su zagrebački advokat Ante Nobilo i još tri člana njegovog pravnog tima koji će suđenje posmatrati iz prostora namenjenog za javnost.

Odbrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika je danas je tražila da se odloži ročište jer je od juče u bolnici drugooptuženi Miloš Lukić, v.d. direktora "Službenog glasnika RS" kome se sudi u istom predmetu.

Goran Bubić, Dodikov advokat, izjavio je da je sudija Mirsad Strika odbio zahtev za odlaganje ročišta i tražio da Dodik dođe.

Dodikova odbrana je ranije uspela da dvaput odloži glavni pretres podnoseći Sudu BiH zahtev za izuzeće četvoro tužilaca i tražila da se predmet protiv predsednika RS premesti u Osnovni sud u Banjaluci, ali Sud BiH je te zahteve odbacio.

 

Ponovo odloženo ročište Dodiku, odbrana tražila izuzeće sedam sudija Suda BiH

Ročište na suđenju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH je danas ponovo odloženo jer je njegova odbrana tražila izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija koji rade na tom predmetu.

Sudija Suda BiH Mirsad Strika danas je razdvojio postupak protiv Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog zdravstvenog stanja Lukića.

Dodik i Lukić su optuženi za nesprovođenje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Dodik je u sudnici vređao državne tužioce rekavši "da nisu nikakvi pravnici, već obične ništarije".

"Ovo je politički proces, nemam mogućnost da se branim. Ovo Tužilaštvo radi izvan bilo kakvog razumnog ponašanja i stvaraju ozbiljne pravne probleme. Ovo je inkvizacija, oni dovode svedoke koji od mene traže dozvolu da svedoče", kazao je on.

Pozvao je sudiju da "obustavi postupak ako želi da sačuva obraz".

Prekinuo ga je sudija Mirsad Strika, upozorivši ga ne može sudnicu da koristi kao "pozornicu za svoj govor".

Dodik je po izlasku iz Suda ponovio da je proces protiv njega politički motivisan, da je pokrenut "po nalogu stranaca", navodeći da Sud nije imao pravni osnov da razdvoji postupak protiv njega i Lukića, za koga je naveo da zbog ovog sudskog procesa ima zdravstvene probleme.

Dodao je da je razdvajanjem prostupka sudija "dokazao da je on (Dodik) cilj ove afere".

"U optužnici stoji da sam optužen jer sam poštovao Ustav Republike Srpske. Imao sam priliku i odlučio sam prvi put da se obratim sudiji i da mu kažem da je Ustav Srpske usaglašen sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom", kazao je Dodik novinarima po izlasku iz Suda.

Dodik je rekao da očekuje oslobađajuću presudu i da će u tom slučaju tužiti BiH za nadoknadu štete, a "ukoliko bude tako, BiH će morati da plati visoku kaznu za nesposobne tužioce".

Dodikov advokat Goran Bubić rekao je da cilj procesa pred Sudom BiH "eliminacija predsednika RS iz političkog života".

On je kazao da je naredno ročište zakazano za 24. januar.

Ddikova odbrana je tražila da se odložii današnje ročište jer je od juče u bolnici drugooptuženi Miloš Lukić, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", kome se sudi u istom predmetu.

Goran Bubić, Dodikov advokat, izjavio je da je sudija Mirsad Strika odbio zahtev za odlaganje ročišta i da je tražio da Dodik dođe, što se i desilo.

Ovo je treći put da je Dodikova odbrana uspela da odloži glavni pretres podnoseći Sudu BiH zahtev za izuzeće četvoro tužilaca u ovom predmetu, kao i da se predmet protiv predsednika RS premesti u Osnovni sud u Banjaluci, ali Sud BiH je te zahteve odbacio.

Teme