Web Analytics
Savetodavni odbor: EU treba hitno da ukine subvencije za fosilna goriva - BetaRS

Savetodavni odbor: EU treba hitno da ukine subvencije za fosilna goriva

Tranzicija | Izvor: Beta | 18.01.2024 | access_time 15:20
Savetodavni odbor: EU treba hitno da ukine subvencije za fosilna goriva
Evropska unija mora da izmeni svoje politike da bi postepeno ukinula upotrebu fosilnih goriva ako želi da postigne svoje klimatske ciljeve, ocenio je Evropski naučni savetodavni odbor za klimatske promene u danas objavljenom izveštaju.

Savetodavni odbor je ocenio da paket “Spremni za 55” ima potencijal da ubrza dekarbonizaciju EU, ali je upozorio da su neophodne dodatne mere da bi se dostigla klimatska neutralnost do 2050. godine.

U saopštenju odbora se kao najviši prioritet za EU i njene članice ističe potreba da iznesu jasne planove i rokove za hitno i potpuno ukidanje štetnih subvencija za fosilna goriva u celoj Uniji.

“Daleko od smanjenja, subvencije su ostale stabilne na 50 milijardi evra godišnje, a čak su i porasle poslednjih godina, što podriva podsticaj za smanjenje upotrebe energije iz fosilnih goriva i smanjuje budžet za podršku klimatskim akcijama”, navodi se u saopštenju.

Savetodavni odbor je preporučio niz mera u cilju postizanja klimatske neutralnosti EU najkasnije do 2050. godine, naglasivši da ispunjavanje ciljeva u velikoj meri zavisi od delovanja na nacionalnom nivou.

Neke preporuke odbora treba sprovesti što pre da bi se emisije gasova smanjile za najmanje 55 odsto do 2030, a dodatne mere treba primeniti početkom naredne decenije da bi se dostigla klimatska neutralnost do 2050.

“Jedna od ključnih preporuka je da se politike EU u potpunosti usklade sa potrebom postepenog ukidanja fosilnih goriva. Dok je EU insistirala na ambicioznom ishodu o ovoj temi na nedavno održanoj klimatskoj konferenciji UN COP28, Savetodavni odbor upozorava da politike EU još nisu u potpunosti usklađene sa takvim postupnim ukidanjem i rizikuju da energetska infrastruktura EU ostane zarobljena s fosilnim gorivima s intenzivnim emisijama”, navodi se u saopštenju.

Odbor je prošlog juna preporučio da EU treba da do 2040. smanji emisije gasova s efektom staklene bašte za 90 do 95 odsto u odnosu na 1990. godinu, a to zahteva “znatno ubrzanje trenutnog tempa smanjenja emisija”.

„EU je poslednjih godina napravila veliki napredak u jačanju svog okvira klimatske politike. Ali postizanje klimatske neutralnosti do 2050. je trka sa vremenom i ne možemo sebi priuštiti da se sada opustimo. Da bismo ostali na pravom putu, moramo da se uverimo da su današnje akcije u skladu s našim dugoročnim ciljevima i da počnemo da se pripremamo za još veća smanjenja posle 2030. godine”, izjavio je predsednik Savetodavnog odbora Otmar Edenhofer.

Pored poboljšanja postojećih politika, Savetodavni odbor preporučuje uvođenje novih politika za postizanje ambicioznijeg smanjenja potražnje za materijalima, energentima i proizvodima koji imaju veliki efekat staklene bašte.

Odbor je zaključio da je potrebno više napora u svim sektorima da bi se ispunili klimatski ciljevi EU, posebno u građevinarstvu, transportu, poljoprivredi i šumarstvu.

Savetodavni odbor je utvrdio da se emisije u poljoprivredi ne smanjuju, uglavnom zbog nedostatka adekvatnih finansijskih podsticaja za poljoprivrednike.

Takođe, šume apsorbuju sve manje ugljen-dioksida zbog njihovog starenja i sve jačih uticaja klimatskih promena, navodi se u saopštenju i dodaje da trenutni podsticaji za korišćenje biomase rizikuju dodatni pritisak na šume.

Da bi se rešila ta pitanja, odbor je preporučio, između ostalog, uvođenje nekog oblika određivanja cene emisija u sektorima poljoprivrede i korišćenja zemljišta najkasnije do 2031. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije