Web Analytics
Niška toplana namerava da gradi postrojenje za proizvodnju struje, grejanje i hlađenje - BetaRS

Niška toplana namerava da gradi postrojenje za proizvodnju struje, grejanje i hlađenje

Tranzicija | 18.01.2024 | access_time 15:55
Niška toplana namerava da gradi postrojenje za proizvodnju struje, grejanje i hlađenje
Foto: Beta/Saša Đorđević

Memorandum o izradi studije izvodljivosti izgradnje postrojenja koje bi istovremeno bilo korišćeno za proizvodnju električne energije, grejanje i hlađenje, potpisali su danas u Gradskoj kući u Nišu direktor "Gradske toplane" Predrag Milačić, direktor firme "Blekendvič" Karl Hjuston i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Studija izvodljivosti, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, trebalo bi da bude završena do kraja godine, a ukoliko bude izgrađeno "trigeneracijsko" postrojenje, biće prvo takvo postrojenje u javnom sektoru u Srbiji.

Direktor "Gradske toplane" Predrag Milačić rekao je da će potpisani memorandum omogućiti da kompanija "Blekendvič", saradnik Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), izradi detaljnu studiju izvodljivosti i idejni projekat kojim bi bili predloženi i finansijski modeli koji bi se koristili pri izgradnji.

Milačić je kazao da niška toplana već nekoliko godina razmatra mogućnost izgradnje postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, poput postrojenja koje postoje u Beogradu i Novom Sadu, ali da se nije krenulo u realizaciju tog projekta jer u Nišu nije postojala potreba za proizvodnjom toplotne energije u letnjem periodu.

"Nakon što je kotlarnica Kliničkog centra, koja greje i kupališni kompleks u Čairu, predata toplani 2021. godine, stvorene su mogućnosti za izradu postrojenja koje bi proizvodilo struju i toplotnu energiju, jer je Kliničkom centru sanitarna topla voda potrebna tokom čitave godine. Klinički centar ima potrebu za hlađenjem klinika u letnjem periodu, pa nam je to omogućilo da razmotrimo mogućnost izgradnje trigeneracijskog postrojenja", objasnio je Milačić.

Prema njegovim rečima, postrojenja koja istovremeno proizvode električnu energiju i toplotnu energiju obezbeđuju uštedu energije od 40 odsto.

Direktor firme "Blekendvič" Karl Hjuston istakao je da bi trigeneracijsko postrojenje doprinelo unapređenju života građana Niša ne samo kroz uštedu energije već i kroz kvalitetniji vazduh koji dišu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da veruje da će sa studijom izvodljivosti, koja će verovatno biti završena do kraja godine, dobiti informacije šta će grad sve dobiti izgradnjom trigeneracijskog postrojenja i kakav boljitak za građane će postrojenje doneti.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije