Web Analytics
Đedović Handanović razgovarala sa ministrom energetike Rumunije o energetskoj tranziciji - BetaRS

Đedović Handanović razgovarala sa ministrom energetike Rumunije o energetskoj tranziciji

Tranzicija | 19.01.2024 | access_time 10:25
Đedović Handanović razgovarala sa ministrom energetike Rumunije o energetskoj tranziciji
Foto: Beta/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Atini sa ministrom energetike Rumunije Sebastijanom Burdužom o saradnji u energetskom sektoru, izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Rumunija i novim projektima u hidroenergetici.

Burduž je upoznao Đedović Handanović sa planovima energetske tranzicije i istakao važnost i potrebu za izgradnjom reverzibilnih hidroelektana koje bi ovaj proces ubrzale, saopšteno je iz ministarstva rudarstva i energetike.

Đedović Handanović je istakla da dve države imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koji su osnova za intenziviranje bilateralne saradnje u energetskom sektoru.

"Decenijama uspešno razvijamo saradnju u sektoru elektroenergetike, dok hidroelektrane na Dunavu predstavljaju stub sigurnog snabdevanja električnom energijom u obe države već 60 godina", navela je ona.

Đedović Handanović je na marginama ministarskog sastanka Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistične Evrope (CESEC) istakla da je strateški cilj Srbije regionalno povezivanje u gasnom sektoru koje treba da unapredi sigurnost snabdevanja gasom.

"Izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana u ovom trenutku nam je potrebnija nego ikada, kako bismo ostvarili ciljeve energetske tranzicije i lakše integrisali kapacitete iz OIE u naš sistem. RHE Bistrica i RHE Đerdap 3 su među najvažnijim energetskim projektima, koji će promeniti energetsku sliku naše zemlje i omogućiti balansiranje varijabilnih izvora energije", kazala je ona.

Ministarka je navela da je Srbija povećala kapacitete za prenos električne energije sa Rumunijom izgradnjom Transbalkanskog koridora, a da je projektom Beogrid planirano dupliranje postojećih kapaciteta.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije