Web Analytics
Vučić: Srbija mora da pronađe nove obnovljive izvore energije - BetaRS

Vučić: Srbija mora da pronađe nove obnovljive izvore energije

Tranzicija | 19.01.2024 | access_time 10:40
Vučić: Srbija mora da pronađe nove obnovljive izvore energije
Foto: Beta/EMIL VAS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, koja najviše koristi ugalj za dobijaje električne energije mora, da pronađe nove obnovljive izvore energije.

Vučić je u intervjuu za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da je u Davosu razgovarao o energetskim pitanjima i o velikoj borbi oko veštačke inteligencije, koja "srče električnu energiju".

"Ljudi misle dovoljno je da postavite solarne panele ili postavite vetrogenerator, nije, morate da balansirate tu energiju, inače ne postoji, sve vam iskače iz sistema, zato moramo da gradimo reverzibilne elektrane, to su ogromna, ogromna ulaganja, pa smo u skladu sa tim razgovarali šta je to gde možemo da očekujemo podršku", rekao je on.

Predsednik Srbije dodaje da očekuje posle sledećih izbora u Evropskoj uniji manje negativan odnos prema proširenju ali da je i danas on mnogo bolji nego što je bio u vreme migrantske krize.

"Verujem da možemo da očekujemo politiku koja će biti opredeljena za strateške odluke i u Evropskoj uniji. U tom smislu ja vidim i neku nadu za našu zemlju, ali to možete da očekujete pred kraj godine", rekao je Vučić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije