Web Analytics
Novi DSS: Zabrana korišćenja dinara na Кosovu posledica Vučićevog antidržavnog delovanja - BetaRS

Novi DSS: Zabrana korišćenja dinara na Кosovu posledica Vučićevog antidržavnog delovanja

Politika | 19.01.2024 | access_time 14:15
Novi DSS: Zabrana korišćenja dinara na Кosovu posledica Vučićevog antidržavnog delovanja
Foto: Beta/Saša Đorđević

Nova Demokratska stranka Srbije (DSS) je danas saopštila da je najava zabrane korišćenja dinara i obavljanja platnog prometa između Srbije i Кosova "direktna posledica protivustavnog i antidržavnog delovanja (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i njegovog režima".

Ta opoziciona stranka u saopštenju piše da posle omogućavanja slobodnog kretanja po celoj Srbiji vozila sa registarskim tablicama "secesionističke tvorevine", ovaj potez vlasti u Prištini predstavlja novi dokaz da je "potpuni slom doživela" politika koja se vodi od 2008. godine i koja je intenzivirana dolaskom naprednjaka na vlast.

"Politika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) koja se ogleda u stalnom povlačenju i predaji, predstavlja još jednu krupnu pretnju opstanku Srba na Kosovu i Metohiji. Njeno sprovođenje ugrozilo bi njihov ekonomski opstanak zbog čega su potrebne hitne mere. Poslednji je trenutak za odlučan odgovor države Srbije", piše Nova DSS u saopštenju.

Ta stranka smatra da "za poočetak mora odmah da se prekine politika ustupaka prema albanskim secesionistima jer se svaki novi tumači kao slabost i povod za nove zahteve i pritiske".

"Zapad i Priština su shvatili da je aktuelnom režimu u Beogradu apsolutni prioritet opstanak na vlasti, a ne očuvanje Кosova i Metohije i naših vitalnih nacionalnih interesa. Ovim kapitulantskim ponašanjem je vladajuća struktura kupila podršku Zapada za pravno i političko nasilje u zemlji", zaključuje Nova DSS.

Teme