Web Analytics
Vučić: Plan razvoja Srbije do 2027. odnosi se na se sve ljude, svi moraju da pomognu - BetaRS

Vučić: Plan razvoja Srbije do 2027. odnosi se na se sve ljude, svi moraju da pomognu

Politika | 20.01.2024 | access_time 18:35
Vučić: Plan razvoja Srbije do 2027. odnosi se na se sve ljude, svi moraju da pomognu
Foto: Beta/Milan Ilić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je večeras u Beogradu plan "Srbija 2027 - Skok u budućnost" koji ima šest prioriteta: podizanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju zemlje, razvoj infrastrukture, industrijalizaciju, poljoprivredu i životnu sredinu, integralni razvoj i EXPO 2027.

Vučić je rekao da se na tom planu dugo radilo, da je on sveobuhavatan, ambiciozan, rađen "sa mnogo energije, entuzijazma i ljubavi".

"Sve što smo postigli je ništa u poređenju sa onim što planiramo. Ono što planiramo da uradimo je daleko veće od svega do sada", istakao je on.

Dodao je specializovana međunarodna izložba EKSPO 2027 povod da se Srbija unapredi.

"Ono što je za nas važno je inkluzija. Ono što ćemo reći večeras se odnosi na sve ljude u Srbiji. Oni koji drugačije političke misli, na sve nacije. Svi moraju jednako da učestvuju i da pomognu", naveo je Vučićć.

Po njegovim rečima, suština svih projekata je: "uspešna Srbija", odnosno "Skok u budućnost 2027".

"Videćete kroz projekte: moraćemo više da brinemo o onima koji su najsiromašniji, ili onima koji nisu imali dovoljno šansi u prethodnom periodu. Kao društvo možemo da napredujemo samo ako svima pružimo jedanku šansu", rekao je Vučić.

Pozvao je privatni sektor da pomogne u realizacija plana razvoja Srbije do 2027. godine.

"Ukupna vrednost svega što smo stvorili 2023. bila je 33 milijarde evra, a na kraju 2027. bruto domaći proizvod će biti veći od 92,7 milijarde evra. Mogli bi da dođemo i do 100 milijardi evra uz povoljnije geopolitičke uslove. Mi ćemo za četiri godine biti u stanju da na godišnjem nivou stvorimo tri puta veću vrednost nego što smo mogli tada. To nije zabeleženo u istoriji Srbije", rekao je Vučić.

Najavio je da će u februaru biti predstavljeno šta će sve biti urađeno za vojsku i druge organe bezbednosti.

"U naredne tri i po godine planiramo da za ove projekte uložimo ukupno 17,8 milijardi evra na nivou godišnjeg budžeta sa svim potrebama Republike Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je i pored tih ulaganja javni dug u ni jednom momentu ne sme preći 60 odsto BDP-a, a deficit tri odsto.

"Prosečna plata je pre 12 bila 330 evra, u decembru ove godine očekujemo 958 evra. U ovom momentu je 836 evra na nivou Srbije, a u 2025 prvi put će preći 1.000 evra, biće 1.056 na nivou Srbije. Naš je cilj da dostignemo prosečnu platu u decembru 2027. za Srbiju 1.400 evra", rekao je Vučić.

Kako je istakao, očekuje se da će do kraja 2027. godine prosečna penzija u Srbiji biti 650 evra. "To će biti kvantni skok, skok u budućnost, za naše penzionere", rekao je Vučić.

Istakao je da postoji mogućnost i da minimalac bude povećan na 800 evra, ali bi to donelo mnoge probleme sa investitorima, a "ozbiljna zemlja kao što je Srbija to sebi ne sme da dopusti".

"Najvažnija tema je veštačka inteligencija. Ona će nam kroz nekih par godina doneti i lek protiv raka, pitanje je samo saradnje Amerike i Kine. To će značiti za zemlje koje nisu pripremljene ogromna okupljanja. Na stranu posledice po energetiku, na to smo apsolutno nepripremljeni", rekao je Vučić.

Predstavljanju plana "Srbija 2027 - Skok u budućnost u Palati Srbija prisustvuju članovi Vlade Srbije, privrednici, rudari, deca koja boluju od retkih bolesti.

Na početku skupa intonirana je državna himna Srbije.

Predsednik Vučić je najavio da će u naredne tri godine za više od 200 miliona evra biti povećani budžeti za lečenje retkih bolesti i za inovativne lekove.

Rekao je da će budžet za te namene prvo biti povećan na 85 miliona evra, naredne godine na 150, da bi treće godine iznosio 200 miliona evra.

"Možda ima samo nekoliko zemalja u svetu koje besplatno leče toliki broj bolesnika kao Republika Srbija", kazao je Vučić.
Objavio je i odluku da se u naredne četiri godine rekonstruišu sva porodilišta u Srbiji. Najpre u Beogradu, "zatim Nišu koje je u užasnom stanju, Kragujevcu i Novom Sadu, a u dogovoru s predsednikom Republike Srpske i u Banjaluci".

Vučić je rekao da očekuje da se u naredna dva meseca završe projekti za beogradska porodilišta u Višegradskoj i "Narodnog Fronta" na koje se čeka već dve godine.

Istakao je da će roditeljski dodatak za prvorođeno dete biti povećan sa 378.000 dinara na 500.000 dinara, u skladu s politikom države da se poveća rađanje.

"Pri rođenju prvo dete će dobijati od države - a ne pričam o dodatnim davanjima lokalnih samouprava, 500.000 dinara, a za drugo će dobitati ne više 460.000 dinara, već 600.000 dinara. Za treće i četvrto dete te mere će biti ozbiljnije i dobijaće više novca", rekao je Vučić večerasu Beogradu na predstavljanju projekta "Skok u budućnost 2027".

Istakao je da će majke sa još više dece dobijati dodatne, posebne nagrade "da znaju da su ponos društva a ne da budu predmet ismevanja i kritika".

Vučić je naglasio da je država "značajnim merama, poboljšanjem životnog standarda i ogromnom ulaganjem u novorođenčad", uspela, posebno u siromašnijim sredinama Srbije, da promeni sliku upkupnog prirodnog priraštaja.

"Tako smo stopa ukupnog fertilitete, koja je bila 1,46, što je na ivici nestanka Srbije, podigli na 1,63, što je loše, ali najmanje loše u čitavom regionu. Naš je cilj da se ta stopa fertiliteta podigne na 1,75 do kraja 2027. godine", kazao je predsednik Srbije.

Još ove godine počeće izgradnja 23 vrtića i 67 škola širom Srbije, za koje su već gotovi projekti, izjavio je predsednik Srbije.

On je rekao da će škole biti izgrađene u više od 55 lokalnih samouprava, a vrtići u više od 18 opština i gradova.

Vučić je naveo da se razmatra izgradnja još 30 škola do 2027. godine.

Odlazeća premijerka Srbije Ana Brnabić je na istom skupu najavila da se do 2027. godine planira izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i dodatni aneks Fakulteta likovne i Fakulteta primenjene umetnosti.

Brnabić je rekla da je 2024. godine planirano da bude završena izgradnja spalionice smeća u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je velika ulaganja u lokalne i regionalne puteve.


"Do 2012. urađeno je samo 596 kilometara puteva, a za poslednjih 11 godina uradili smo 468 kilometara i plan je da u naredne tri godine bude urađeno još 487 kilometara", rekao je on na predstavljanju projekta "Srbija 2027 - Skok u budućnost".

Naveo je da je u izgradnji deonica autoputa od Koševa do Preljine koja će biti gotova do 2025. godine.

"Sledeća deonica je Pakovraće-Požega, ostalo nam je 19,5 kilometara, i to će biti gotovo do oktobra ove godine. Deonica Sremska Rača-Kuzmin u dužini od 19 kilometra, sa mostom u Sremskoj Rači, biće završena do kraja 2025. godine. Fruškogorski koridor, ukupno 47,5 kilometara, biće urađen do juna 2026. godine", rekao je Vučić.

Dodao je da su u izgradnji tri velika mosta preko Dunava.

"Potom imamo deonicu Šabac-Loznica - biće završena uskoro, zatim Dunavski koridor, deonica Požarevac-Golubac, to je 68 kilometara - to završavamo celo do 2026. godine! Obilaznica oko Novog Sada biće urađena za dve i po godine. U izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad će biti mnogo muka. Mnogo pre Ekspa ćemo ipak završiti i konačno ćemo biti dobro spojeni i sa Kovačicom, i Idvor i Opovo. To će mnogo značiti za sva ova mesta", istakao je Vučić.

Autoput "Osmeh Vojvodine", dužine 168 kilometara, nazvan po obliku tog puta na mapi koji podseća na "smajli", kako je najavio, biće urađen do 2026. godine.

"Mimo budžeta biće uloženo 1,1 milijarda evra za dodatna ulaganja u lokalne i regionalne puteve", rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je u narednom periodu planira izgradnja i rekonstrukciju više od 2.000 kilometata pruga u Srbiji.

On je naveo da će izgradnja 230 kilometara brza pruga Beograd – Niš, koja se gradi u saradnji sa EU, biti završena do kraja 280 godine, što će omogućitiu da se između ta dva grada putuje za sat i 45 minuta.

Dodao je i da će do kraja ove godine biti završena i brza pruga izmešu Novog Sad i Subotice, dok će prugu Niš-Dimitrovgrad, kojom će se vozovi kretati 120 kilometara na sat, biti završena do 2026. godine.

Radi se i pruga Zemun Polje – aerodrom "Nikola Tesla" - Nacionalni stadion završiće se do izložbe Exspo 2027, kazao je on, kao i da tek sada počinju radovi na Beogradskom metrou koji će biti vidljivi na više mesta.

Predsednik je naveo i da će država u narednom periodu mnogo ulagati vodni saobraćaj.

"Za godinu i po dana verujem da će biti završene redovne, plovne linije od Apaina, preko Novog Sada sve do Kladova", rekao je Vučić.

On je naveo da država želi da sarađuje i subvencioniše privatni sektor koji bi mogao da se uključi u uspostavljenje ovih plovnih linija i pozvao sve zainteresovane da se jave.

Teme