Web Analytics
Vučić i Kurti sutra u Skoplju na sastanku lidera regiona o planu rasta za Zapadni Balkan - BetaRS

Vučić i Kurti sutra u Skoplju na sastanku lidera regiona o planu rasta za Zapadni Balkan

Politika | 21.01.2024 | access_time 12:20
Vučić i Kurti sutra u Skoplju na sastanku lidera regiona o planu rasta za Zapadni Balkan
Foto: European Council/Olivier Matthys

Lideri Zapadnog Balkana okupiće se sutra u Skoplju gde će sa predstavnicima Evropske unije i regionalnih organizacija razgovarati o planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija.

Domaćin sastanka biće premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a učešće su najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, saopštila je Vlada Severne Makedonija.

Na sastanku će učestvovati i generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan.

Učestvovaće i viceremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministar finansija Fatmir Besimi, kao i njihove kolege iz zemlja Zapadnog Balkana.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju učestvovaće i regionalne organizacije Savet za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, kao i međunarodne finansijske institucije.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

Teme