Web Analytics
Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privrede regiona - BetaRS

Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privrede regiona

Ekonomija | 22.01.2024 | access_time 16:15
Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privrede regiona
prt.scr pks.rs

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je, potpisivanje tehničkih protokola, koji će omogućiti uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada u okviru inicijative Otvoreni Balkan, najbolji odgovor na potrebe privrede regiona.

Uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje počinje 1. marta, po rečima Čadeža, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini, objavila je PKS.

"Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera", objasnio je predsednik PKS.

Kako je dodao, mogućnost ljudi da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće njihovu potrebu i želje da odlaze van regiona, a veruje i ublažiti ogroman problem odliva kadrova.

U Skoplju su danas, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, potpisana dva protokola - Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokol o sprovođenju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Teme