Web Analytics
SEOS: I vlast i opozicija politizuju protest zbog zagađenog vazduha u Čačku - BetaRS

SEOS: I vlast i opozicija politizuju protest zbog zagađenog vazduha u Čačku

Životna sredina | Izvor: Beta | 23.01.2024 | access_time 15:15
SEOS: I vlast i opozicija politizuju protest zbog zagađenog vazduha u Čačku
Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je danas ocenio da se javnost "uzburkala" povodom najavljenog protesta u Čačku zbog zagađenog vazduha, zakazanog za sutra, u sredu, u 14.00 časova, ali da ga politizuju i vlast i opozicija.

SEOS pominje saopštenja, izjave i objave i vlasti i opozicije koji "pokušavaju da se prepiru i međusobno osuđuju koristeći se temom zagađenog vazduha".

"Mi najoštrije osuđujemo ovaj vid apsurdizacije i nesavesnog delovanja prema problemu koji utiče na zdravlje na prvom mestu dece grada Čačka, a i svih građana", navodi SEOS u saopštenju.

SEOS ocenjuje da bi zagađen vazduh, kao zajednički problem svih, trebalo da sve ujedini u borbi za zdravu životnu sredinu.

"Nema mesta za mržnju i prepirke, a još manje za korišćenje situacije za ličnu i političku korist", navodi se u saopštenju SEOS-a.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je izjavio da je svaki protest, pa i najavljeni zbog zagađenosti vazduha, "legitiman" i da građani "imaju pravo da izraze nezadovoljstvo ako osećaju da su zbog nečega ugroženi", ali je, po njegovoj oceni, taj protest "politizacija" jer gradska vlast "nije sedela skrštenih ruku".

Naveo je da je ona za osam godina u centru grada zatvorila skoro sve kotlarnice na čvrsto gorivo, ugalj i mazut i da je u obavezna da izgradi još 167 kilometara sekundarne mreže gasovoda, za šta su obezbeđene pare, čime će kompletna teritorija Čačka biti gasifikovana.

Uz to je osađeno 5.000 stabala drveća, u akcijama je učestvovalo i "mnogo naših društveno odgovornih privatnika, i to je sjajna stvar", naveo je Todorović.

Istakao je da gradska vlast želi da čuje predloge šta bi još mogla da uradi za čistiji vazduh, ali, kako je rekao "od onih koji su kompetentni, a ne od onih koji se u 'sve razumeju' i koji dolaze iz različitih krajeva Srbije da 'brane grad' od onih koji u njemu žive".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina