Web Analytics
Obeležena 82. godišnjica Novosadske racije - BetaRS

Obeležena 82. godišnjica Novosadske racije

Društvo | 23.01.2024 | access_time 17:55
Obeležena 82. godišnjica Novosadske racije
Foto: Beta/Dragan Gojić

Kraj spomenika "Porodica" na obali Dunava danas je obeležena 82. godišnjica Novosadske racije tokom koje su od 21. do 23. januara 1942. godine mađarski okupatori ubili više od 1.200 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održao je besedu i molitveni pomen, a potom je u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen i besedu održao episkop bački Irinej.

Tradicionalno, pomen je obeležen uz horove Saborne crkve "Sveti Georgije" i Jevrejske opštine "Hašira".

Vence su položili predstavnici Skupštine Novog Sada, Vlade i Skupštine Vojvodine, ambasade Izraela i Mađarske, kao i predstavnici Sremske Mitrovice, Šapca, Kragujevca, Niša i Zemuna, delegacije Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza Jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.

Nakon polaganja venaca na spomenik "Porodica", venac je spušten i u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Srbije, u prisustvu ministra odbrane Miloša Vučevića i gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića.

"Da ovo nije bila akcija protiv nekih ustanika, već zločin nad ljudskim rodom, svedoči podatak da je gotovo polovina utvrđenih žrtava u Novom Sadu bila ženskog pola. Danas znamo imena mučki ubijenih 418 žena, 79 devojčica i 102 starice. Prolivena je nevina krv, a cilj je bio da se Novi Sad očisti od nepodobnih, i to fizičkim likvidacijama, ali i raseljavanjem i proterivanjem", rekao je Đurić.

Gradonačelnik je dodao da je završen postupak projektovanja budućeg Memorijalnog centra žrtava Pogroma u Bačkoj, čija lokacija će biti kod Štranda, popularne novosadske rečne plaže.

U toku ovogodišnje manifestacije "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije", između ostalog, večeras u 20.00 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biće izvedena predstava učenika i profesora Gimnazije Laza Kostić "Nekršteni dani" dok će sutra biti otvorena dokumentarna izložba u KCNS "Kada zakon zaćuti".

Novosadska racija je deo masakra koji je mađarska fašistička vojska Mikloša Hortija počinila između 4. i 29. januara u Šajkaškoj oblasti.

Teme