Web Analytics
Uručeno 126 ugovora o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u Smederevskoj Palanci - BetaRS

Uručeno 126 ugovora o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u Smederevskoj Palanci

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.01.2024 | access_time 16:05
Uručeno 126 ugovora o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u Smederevskoj Palanci
Foto: MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima za 126 građana Smederevske Palanke.

"Ukupna vrednost subvencija koje dodeljuju Ministarstvo i opština Smederevska Palanaka iznosi 20 miliona dinara, što je najveći iznos u prethodne tri godine i nastavićemo da povećavamo sredstva za ulaganja i ubuduće. Najveći broj građana prijavio se za zamenu kotlova, a subvencije su dodeljene i za zamenu stolarije, izolaciju fasada i solarne panele", rekla je ona prilikom dodele ugovora u Smederevskoj Palanci, objavilo je Ministarstvo.

Kako je navela, sve ove mere doprineće da građani smanje potrošnju energije.

"Ogromno je interesovanje građana za ove subvencije, više od 2.500 ugovora za svega par meseci je potpisano sa domaćinstvima u više od 40 opština u Srbiji, vrednosti 826 miliona dinara. Ministarstvo je obezbedilo dva i po puta više sredstava za subvencije, jer mi i dalje trošimo tri puta više energije za istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda od evropskog proseka i to moramo da menjamo kroz povećanje energetske efikasnosti, koja je naš strateški cilj u energetici", rekla je ministarka.

Ona je najavila da će Ministarstvo rudarstva i energetike u martu raspisati novi Javni poziv za jedinice lokalne samouprave u okviru projekta energetske sanacije domaćinstava.

"Prošle godine je na javnom pozivu učestvovala 131 jedinica lokalne samouprave i pozivam sve gradove i opštine da se prijave i ove godine, čime će omogućiti građanima da smanje potrošnju energije u svojim domaćinstvima koristeći subvencije koje idu i do 65 odsto investicije", navela je Đedović Handanović.

Ministarka je tokom posete obišla i radove na energetskoj sanaciji zgrade Opštine Smederevska Palanka.

Dodala je da je vrednost ovog projekta veća od 53 miliona dinara, a postoji i interesovanje lokalne samouprave da ugrade solarne panele na istoj zgradi.

"Ministarstvo će sredinom februara raspisati novi javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u lokalnim samoupravama, što će biti prilika za sve samouprave sa pripremljenim projektima i obezbeđenim sredstvima da konkurišu i urede javne objekte na svojoj teritoriji", navela je ona.

Kako je istakla, naredne godine, posebno u periodu do izložbe EXPO 2027, biće u znaku velikih ulaganja u energetiku, kapitalnih projekata, modernizacije energetskog sistema, ali i značajnih ulaganja u energetsku efikasnost.

"Samo kroz projekte namenjene domaćinstvima i stambenim zgradama uložićemo oko 110 miliona evra da podržimo građane da efikasnije troše energiju, jer je najjeftinija energija upravo ona koja se ne potroši i tako će građani na ovaj način direktno osetiti ulaganja u energetski sektor, koja će biti veća nego ikada", rekla je Đedović Handanović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije