Web Analytics
Drastično opali ruski ulozi u bankama Kipra, Vlada nastoji da popravi finansijski imidž - BetaRS

Drastično opali ruski ulozi u bankama Kipra, Vlada nastoji da popravi finansijski imidž

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 24.01.2024 | access_time 22:45
Drastično opali ruski ulozi u bankama Kipra, Vlada nastoji da popravi finansijski imidž
Kipar je napredovao u odvikavanju od ruskog novca i poslovanja dok pokušava da očisti svoj imidž, dok gostujući tim američkih zvaničnika pomaže Vladi da razmotri slučajeve navodnih kršenja sankcija protiv Rusije.

Po podacima koje je u sredu dobio Asošijeted pres, ruski depoziti u kiparskim bankama opali su za 76 odsto od 2014. do 2022. godine, a ukrajinski za 67 odsto. Broj ruskih klijenata koji koriste kiparske banke opao je za 82 odsto u istom periodu, dok je broj ukrajinskih klijenata opao za 54 procenta.

Godinama je Kipar bio poznat kao zemlja čije su banke pozdravljale novac bogatih štediša, uprkos njihovim sumnjivim vezama. Bio je posebno popularan među uticajnim ruskim bogatašima.

Ali to je počelo da se menja nakon finansijske krize 2013. koja je Kipar dovela na ivicu bankrota. Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis obećava da će primeniti sankcije u vezi s ratom Rusije u Ukrajini. On kaže da je njegova zemlja posvećena tome da "bude na pravoj strani istorije", osuđujući taj ruski rat.

Po istim podacima, kiparske banke su prekinule poslovne veze sa skoro 60.000 uglavnom ruskih i ukrajinskih državljana od 2014. do 2022. godine, dok je oko 126.000 računa ukinuto sa oko 40 milijardi evra.

Kiparski mediji su nedavno izvestili da je nekoliko velikih ruskih kompanija registrovanih na Kipru prenelo svoje sedište u inostranstvo zbog uvođenja kontrole. Nejasno je koje i koliko od ovih kompanija se i iselilo s Kipra.

Posle govora u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u utorak, Hristodulidis je rekao da je Kipar u potpunosti primenio sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i pozvao novinare da pogledaju izveštaj EU u kojem se detaljno navodi koje njene članice ne primenjuju.

"Smelo stojim pred vama i priznajem da su napravljene greške", rekao je Hristodulidis, pozivajući se na optužbe o pranju novca koje su dugo pratile tu ostrvsku državu, kao i na sada nepostojeći program finansijskih ulaganja za dobijanje državljanstva koji je nezakonito davao pasoše i Rusima i drugima.

"Sve to je sada istorija Kipra... Greške su se dešavale u prošlosti i prvi koji su platili za ove greške bili su Kiparska Republika i sam kiparski narod", rekao je Hristodulidis.

Tim stručnjaka američkog Federalnog istražnog biroa i Ministarstva pravde pomaže kiparskim istražiteljima u slučajevima koji uključuju advokate i računovođe koji su navodno pomagali u prikrivanju imovine sankcionisanih Rusa i ruskih kompanija.

Poziv američkim stručnjacima je "još jedan dokaz poboljšane saradnje sa našim međunarodnim partnerima na poštovanju sankcija i ciljanja na one koji su sankcionisanim ruskim oligarsima omogućili da sakriju imovinu", rekao je portparol Vlade Konstantinos Letimbiotis za AP.

Letimbiotis je rekao da se odlazeći suriki depoziti u bankama nadoknađuju dolaskom novih inostranih preduzeća. U 2022, više od 1.600 međunarodnih kompanija registrovano je na Kipru uglavnom u oblasti tehnologije, uključujući 47 multinacionalnih.

On je rekao da su te kompanije pomogle otvaranje 36.854 direktnih i indirektnih radnih mesta, što je povećanje od 42 odsto u odnosu na 2021.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT